Hervorming Argentijnse justitie dreigt stil te vallen
Nieuws, Politiek, Justitie, Hervorming, Argentinië -

Hervorming Argentijnse justitie dreigt stil te vallen

BUENOS AIRES — De grondige hervorming van de Argentijnse justitie dreigt stil te vallen. Het parlement gaf zijn goedkeuring maar er wachten nu een resem pogingen om de wet via de rechtbank te annuleren.

vrijdag 31 mei 2013 13:11
Spread the love

De centrumlinkse regering van Cristina Fernández bracht zes voorstellen naar het parlement om justitie te moderniseren en transparanter te maken. Op donderdag 30 mei zijn die goedgekeurd maar oppositie en burgerorganisaties proberen de hervorming nu via de rechtbanken, onder meer het Hooggerechtshof, tegen te houden.

Volgens de oppositie wil de regering meer controle krijgen over justitie en treedt ze op die manier de grondwet met de voeten. Een van de meest omstreden onderdelen van de hervorming is de beperking van de bewarende maatregelen, maatregelen waarmee de rechtbank onherstelbare schade aan personen of objecten wil voorkomen. De regering wil vermijden dat deze maatregelen misbruikt worden door grote bedrijven om wetten langdurig te schorsen.

Verkozen door de bevolking

Ook het voorstel voor de uitbreiding van de Raad van de Magistratuur van dertien naar negentien leden krijgt veel kritiek, vooral omdat de bevolking de leden mag kiezen.

De behandeling van de hervorming door het parlement verliep al bijzonder moeizaam[1].

Het Hooggerechtshof beloofde de klachten met spoed te behandelen. In oktober vinden namelijk verkiezingen plaats. Als de leden van de Raad van de Magistratuur verkozen moeten worden, dan moeten de politieke partijen volgende maand al hun kandidaten naar voren schuiven.

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!