Nieuws, België, Analyse -

Aanbevelingen Europese Commissie: Belgisch regeerakkoord 2014 is al bekend

Wie de acht pagina's aanbevelingen van de Europese Commissie leest weet al ongeveer hoe het regeerakkoord er na de 'moeder der verkiezingen' van 2014 zal uitzien. Het wordt een waslijst van neoliberale maatregelen bedacht door een Commissie waar niemand ooit voor gestemd heeft.

donderdag 30 mei 2013 12:00
Spread the love

België krijgt een zeer strakke begrotingsdiscipline opgelegd. Ons land zat al in de Procedure bij Buitensporig Tekort, maar het toezicht binnen die procedure wordt nu verstrengd. België is het enige van de zestien landen in de procedure die zo’n sanctie krijgt.

Dat betekent dat België de komende jaren nog harder zal moeten besparen. Dit jaar nog één miljard euro en volgend jaar 3 tot 3,5 miljard euro. Op 21 september moet de regering al een rapport voorleggen waarin wordt uitgelegd hoe ons land de doelstellingen zal bereiken.

Alle vormen van vervroegd pensioen moeten worden afgeschaft. De pensioenleeftijd van 65 moet ook omhoog. De index moet worden hervormd. De loonlasten moeten naar beneden en de lasten op consumptie omhoog. Over een vermogensbelasting zwijgt de Commissie in alle talen.

Het lijstje met neoliberale maatregelen dat daarbij hoort, is genoegzaam bekend. Alle vormen van vervroegd pensioen moeten worden afgeschaft. De pensioenleeftijd van 65 moet ook omhoog. De index moet worden hervormd. De loonlasten moeten naar beneden en de lasten op consumptie omhoog. Over een vermogensbelasting zwijgt de Commissie in alle talen.

Er staan ook een aantal aanbevelingen in die minder aandacht krijgen. Zo vindt de Commissie dat er concurrentie voor de NMBS moet komen op het spoor en dat de havenarbeid geliberaliseerd moet worden. Ook de Post moet minder geregulariseerd worden.

Bij de Europese Commissie zijn ze geen voorstander van een centraal loonbeleid. Geen interprofessioneel akkoord dus, zoals we hier gewoon zijn (toch als de regering daar geen stokje voor steekt met een loonstop), maar lonen die aangepast zijn aan de regionale arbeidsmarkt. Minder loonstijgingen in Brussel en Wallonië?

Om de index te hervormen stelt de Commissie voor om een automatisch correctiemechanisme te voorzien. Dat is precies waaraan de regering in alle stilte werkt. DeWereldMorgen.be berichtte daar twee weken geleden nog over.

De aanbevelingen van de Europese Commissie sijpelen dus al dan niet met grote tegenzin door in de Belgische wet- en regelgeving. In mei van volgend jaar mogen we een nieuw regionaal en federaal parlement samenstellen en sturen we ook nieuwe parlementsleden naar Europa, maar de blauwdruk van het regeerakkoord ligt al klaar.

Socialistische regeringsleden van PS en SP.A halen uit naar de liberale voorschriften van de Europese Commissie, maar tegelijk keurde een overweldigende meerderheid in de senaat vorige week het nog strengere Europese Begrotingsverdrag goed. Alleen het VB en de groenen stemden tegen. De regeringen van dit land worden daardoor nog meer dan nu een onderaannemer van niet verkozen organen als de Europese Commissie. 

take down
the paywall
steun ons nu!