Foto: Talk Radio News Service
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek, Cultuur, Pakistan, Taliban -

Pakistaanse regering wil gesprek met extremisten

In het Pakistaanse grensstad Peshawar wordt opgelucht adem gehaald, nu de nieuwe premier Nawaz Sharif heeft aangekondigd in gesprek te willen met Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

woensdag 29 mei 2013 10:15
Spread the love

In het Pakistaanse grensstad Peshawar wordt opgelucht adem gehaald, nu de nieuwe premier Nawaz Sharif heeft aangekondigd in gesprek te willen met Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

De taliban zaaiden in de afgelopen jaren dood en verderf in de noordwestelijke Federaal Bestuurde Tribale Regio’s (FATA) en de aangrenzende provincie Khyber Pakhtunkhwa (KP), waar Peshawar de hoofdstad van is. In de aanloop naar de verkiezingen van 11 mei in het land pleegden de taliban verschillende aanslagen.

Het aanpakken van het terrorisme zou voor elke nieuwe regering een prioriteit zijn geweest. Toen de door Nawaz Sharif geleide Moslimliga (PML-N) de verkiezingen won, was het mandaat duidelijk. Op de uitspraak van Sharif dat “praten met de taliban geen slechte optie is”, is met opluchting gereageerd door inwoners van KP en in bijzonder de FATA.

Imran Khan

De taliban zelf hebben al positief gereageerd op het aanbod. De woordvoerder van de taliban, Ihsanullah Ihsan, zei dat binnen zijn organisatie gesproken wordt over een te volgen strategie in vredesgesprekken.

Ook andere partijen juichen het initiatief toe. Voor Tehreek-e-Insaf (PTI), de partij die onder leiding staat van de voormalige cricketlegende Imran Khan, was een dialoog met de militanten een belangrijk campagnethema. De partij gaat nu in Khyber Pakhtunkhwa een coalitieregering vormen met Pervez Khan Khattak als hoofdminister. “Als we het terrorisme niet stoppen, zal er ook geen sociaaleconomische ontwikkeling zijn”, zegt hij. “Het leger is al sinds 2005 bezig met een militaire operatie in de FATA, maar daar is niets mee bereikt. De taliban zijn nog steeds zeer actief in de zeven tribale districten van de FATA.”

Als het in acht jaar tijd niet lukt de taliban met geweld terug te dringen, is in gesprek gaan de beste optie, zegt hij.

Garantie

De taliban kwamen in maart van dit jaar zelf met een voorstel om een dialoog aan te gaan, zegt Said Akram van het departement Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Peshawar. “Maar de toenmalige regering, onder leiding van de Pakistaanse Volkspartij, stond daar niet voor open.”

De taliban vroeg in die tijd ook garanties voor de dialoog aan Nawaz Sharif, toen nog in de oppositie, en aan religieuze leiders zoals Maulana Fazlur Rehman van Jamaat Ulema-e-Islam (JUI) en Syed Munawar Hassan van Jamaat-e-Islami. “In de oppositie kon Nawaz geen garanties geven, maar nu hij in de regering zit en premier is, zal het zijn eerste prioriteit zijn onderhandelingen te beginnen”, zegt Akram.

Zowel de PML-N als de PTI hebben Maulana Samiul Haq, voorzitter van een andere JUI-factie, en Darul Uloom Haqqania, hoofd van het grootste Pakistaanse islamitische seminarie, gevraagd de gesprekken tussen de regering en de taliban te faciliteren.

take down
the paywall
steun ons nu!