Mariem Hassan, stem volk Westelijke Sahara komt naar Brussel

woensdag 29 mei 2013 12:58
Spread the love

De strijdvaardige zangeres en Sahroui-diva Mariem Hassan leent haar betoverende stem en gezicht aan het ‘vergeten drama in de Westelijke Sahara, een Spaanse ex-kolonie die de laatste decennia door Marokko bezet wordt.

Al 28 jaar leven meer dan 200.000 Sahrouis in vluchtelingenkampen buiten de grenzen van hun land, dat tegen de internationale wetgeving in door Marokko bezet wordt. Terwijl de mannelijke Sahrouis aan het front een verbeten strijd voeren tegen de bezetter, vormen de vrouwen de steunpilaren van de Sahroui-maatschappij. Zij staan in voor de opvoeding van de kinderen, het onderhoud van de tenten, regelen sociale kwesties, en maken een leven dat onaanvaardbaar is menselijk.

Deze kracht en volharding van de Sahroui-vrouwen zindert door in de muziek. Mariem Hassan leerde als kind al tijdens klandestiene bijeenkomsten de Haul, de typische Sahroui-muziek die in hun eigen land verboden is maar des te meer doorgegeven en vernieuwd wordt. Zij zingt spirituele gezangen die zich richten tot God en om bescherming vragen, maar ook liedjes over de wereld, over onverzettelijke mensen, over hoop en leven.

Haar laatste cd “El Aaiun Egdat”  (“El Aaiun brandt”) toont haar in grote doen met geëngageerde woestijnblues, ofte een muzikale situatieschets met nummers over de Sehroui tot de Arabische Lente.

Mariem Hassan treedt op vrijdag 7 juni in Brussel in Muziekpublique. Info en tickets

Bronnen:

Vergeten Drama: Westelijke Sahara is het Palestina van Marokko, Tom Stevenson, Dewereldmorgen, januari 2013

Western Sahara Profile, BBC News

Review en info Album op Tropicalidad 

Over Mariem Hassan op Groovalizacion

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=pFSemy1gDvs

take down
the paywall
steun ons nu!