De overhandiging van de handtekeningen voor het burgerinitiatief aan burgemeester Termont, begin mei (Foto: Daphne van den Blink)
Opinie, Nieuws, Politiek, België, Gent, Hoofddoekenverbod, Gent - Naima Charkaoui

Schrapping Gents hoofddoekenverbod historische ommekeer voor etnisch-culturele minderheden

Loketpersoneel van de stad Gent mag vanaf juni zelf beslissen of ze levensbeschouwelijke tekens dragen. Dat is het gevolg van een goedgekeurd burgerinitiatief dat het Minderhedenforum en een rits socio-culturele organisaties indienden. Het voorstel is geaccepteerd door het kartel SP.A/Groen en door enkele CD&V-gemeenteraadsleden. "Dit is een historische ommekeer voor etnisch-culturele minderheden", vinden de initiatiefnemers van het burgerinitiatief.

dinsdag 28 mei 2013 14:05
Spread the love

In 2007 keurde een meerderheid van het Gents bestuur nog een verbod op levensbeschouwelijke tekens goed. Sinds eind april maakte een burgerinitiatief vanuit het middenveld zich hard tegen het verbod. Onze handtekeningenactie was een overdonderend succes. We mikten op 3.500 stemmen, maar in een vingerknip verzamelden we er meer dan 10.000. Een signaal dat de stad Gent niet kon negeren.

Uitgestoken hand

België is een interculturele plek geworden in het hart van Europa. Dat de stad Gent nu op positieve manier inspeelt op die diversiteit is een trendbreuk. Wij weten dat etnisch-culturele minderheden deze beslissing zien als de erkenning van hun godsdienstvrijheid. Bovendien is elke mens uniek. Die unieke mens heeft in België het recht om uit te komen voor zijn godsdienst.

Het Minderhedenforum ziet in het besluit van de gemeenteraad ook een signaal naar de moslimgemeenschap. Officieel heet het een verbod op alle levensbeschouwelijke tekens, maar in de praktijk werden vooral moslima’s geviseerd. Vandaag wordt er een hand uitgestoken naar een gemeenschap die al jaren het doelwit is van allerlei vormen van discriminatie.

Schijnneutraliteit

29 Gentse gemeenteraadsleden stemden voor het schrappen van het verbod. Zij vinden dat de neutraliteit van de stad niet in het gedrang komt als een vrouw met hoofddoek achter de balie zit. Net om die reden verzetten Open-VLD en oppositiepartij N-VA zich tegen de afvoering van het verbod. Neutraliteit door diversiteit te bannen is een schijnneutraliteit creëren. Neutraliteit in 2013 is ruimte creëren voor verschillende visies.

Dat Gent nu hoofddoeken toelaat in loketfuncties kan moeilijk overschat worden volgens Minderhedenforum. De laatste jaren zagen we een trend waarbij het diversiteitsbeleid werd teruggeschroefd. Gent is de eerste grote stad die na het invoeren van het ‘hoofddoekenverbod’ het na een burgerinitiatief terug intrekt. Dit is een historische beslissing.

Naima Charkaoui

Zij is directeur van het Minderhedenforum. Het Minderhedenforum doet aan belangenbehartiging op basis van gemeenschappelijke standpunten die de landelijke federaties van allochtonen, vluchtelingen en woonwagenbewoners ontwikkelen.

Deze organisaties steunen het burgerinitiatief:

Minderhedenforum vzw, Al Minara vzw, Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM), Turkse Unie van België, Federatie van Zelforganisaties in Vlaanderen (FZOVL), Federatie van Marokkaanse Verenigingen, Federation Of Anglophone Africans In Belgium, BOEH!, Grote Moskee Gent, Moskee Al Fath , Al Markaz At-Tarbawi Moskee, Fatih Moskee, Tevhid Camii, Ensarija vzw, IhVak vzw, Oqba bin Nafi Moskee, Moslim Advies Punt, De Toekomst vzw, Gentse Lentegroep, Demos vzw, Vrouwen Overleg Komitee, VAKA Gent, Werkgroep Neutraliteit.be, Intercultureel Netwerk Gent, Samenlevingsopbouw Gent, FEL (feministische vorming en actie), My Choise not Yours, Intercultureel Netwerk Gent , KifKif vzw, Divers&Actief , Ella vzw, Hand-in-Hand tegen Racisme vzw, Vlaams Intercultureel Centrum Protestantse Rabotkerk, Islamitisch Cultureel Centrum , Al Abrar Badr vzw, Averroes vzw, HarHar, Al Abrar Badr, Akabe, Glbahcesi Vakfi, Rots in de branding, Adrenaline vzw, Motief vzw, An-Niyaa, Al Ihsan, Imra Arabia, Rota en Al Wasatiya. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!