‘Mars van de schande’ bezorgt De Wever oplawaai

‘Mars van de schande’ bezorgt De Wever oplawaai

dinsdag 28 mei 2013 15:51
Spread the love

Maandagavond 27 mei trokken duizend woedende fans van voetbalclub Antwerp door de binnenstad naar de Grote Markt. Deze ‘Mars van de schande’ was politiek. Gewone mensen overstegen het ‘anekdotische’ van hun supportersbelangen. Dit werd een breed gedragen protest tegen het discriminerende ‘beleid’ van burgemeester De Wever, de clown van het grote geld. Doorheen de gezamenlijke strijd steeg dit bewustzijn zienderogen bij mensen die voor de eerste keer betoogden.

De Antwerpse Tsaar De Wever liep tijdens deze gemeenteraad op een mooie lenteavond zware averij op. De Vlaams-nationalistische N-VA-burgemeester verzuimt samen met zijn CD&V en Open-VLD-vriendjes geen inspanning om de ‘Sinjoren’ tegen mekaar op te zetten. Hij lukte daar tijdens de eerste 100 dagen van zijn ‘bewind’ wonderwel in. Rijk tegen arm, ‘autochtoon’ (‘witte’) tegen ‘allochtoon (die ‘vremde’), ‘elitaire’ hedendaagse kunstenaars tegen hen die de ‘bruine onderbuik’ goedgezind zijn,… Een ‘nieuwe wind’ stak op.

Zoals een populist moet weten zijn er thema’s waar je best afblijft. Sport en spel bijvoorbeeld. De Wever overspeelt nu zijn hand en botst op ‘het volk’ bij wie de ogen en oren professioneel dichtgeplakt waren door de Tsaar van Antwerpen. Het moet liefst allemaal simpel zijn voor de ‘Sinjoor’. Dat snapt de demagoog, zijn uitspraken en daden zijn er naar. Tot hij begon te morrelen aan twee heilige koeien voor de Antwerpenaar en velen buiten de stad: de Sinksenfoor en het voetbal, na het failliet van Beerschot. Het werd voor de mensen nu wel heel ‘simpel’ te begrijpen, aan de hand van dossiers die hun dagelijks leven beïnvloeden.

Altijd prijs !

Vermits voor De Wever als vertegenwoordiger van het grote geld alles te koop is, kocht hij met 45.000 € zes projectontwikkelaars om die louter om financiële redenen de Sinksenfoor met haar jaarlijks 1 miljoen bezoekers van de Gedempte Zuiderdokken willen verdrijven. Deze agressie op dit historisch erfgoed en uitbundig volksvermaak, opende de ogen en oren van tallozen. Ons ‘Bartje’ verliest van zijn pluimen na vier maanden machtswellust. De affaire van de Sinksenfoor zal een ommekeer betekenen in de steile opgang van de Vlaams-nationalist. De mensen kregen een helder beeld van hetgeen deze ‘volksheld’ in werkelijkheid in petto heeft. Dankzij de kermis.

Vermits voor deze ‘marchand’ – ‘altijd prijs !’ – alles te koop is stortte hij zich in de waanzinnige poging om voetbalploegen uit verre provincies naar het nu lege Beerschot stadion te versassen : Zulte-Waregem, tweede in eerste klasse, nadien Oostende, gepromoveerd naar eerste. Zowel in Waregem, Oostende als in Antwerpen brak bijna een opstand uit.

De volksverlakker had iets over het hoofd gezien: ‘Niet alles is te koop ! Een voetbalclub bouw je op…’, zoals Groen-Antwerpen meent: “Antwerpen snakt al jaren naar topvoetbal. Als een burgemeester pogingen wil doen om daaraan te helpen, zouden we dat met zijn allen moeten toejuichen. Zouden… Want helaas is de burgemeester er op zo’n onwaarschijnlijk foute manier ingevlogen, dat er van juichen bij niemand spraken is. Want niet alles is te koop, en dus ook zeker clubliefde en supportersharten niet. Trainers, spelers, sponsors en eigenaars komen en gaan. Supporters blijven in voor- en tegenspoed. Dat is de essentie van voetballiefde.”

 Op zijn bek…

In heel deze voetbalaffaire werd ‘The Great Old’, Antwerp FC dat in tweede klasse speelt, beledigend buiten het achterkamertjesgekonkel gehouden. De ploeg hield zich diplomatisch kalm. Tot maandag 27 mei ’13 het legioen supporters van Antwerp haar ‘Mars van de schande’ hield. Rond 17 uur verzamelden fans met vlaggen en spandoeken op de Groenplaats, de groep zwol aan, de eerste slogans weerklonken. Enkele flikken, in de buurt overval wagens.

Deze ‘mars’ was bewust niet aangevraagd. De Wever die de zaterdag ervoor nog 80 rustige activisten tegen Monsanto liet arresteren, reageerde angstig. Als zelfverklaard heraut van het recht op vrije meningsuiting loog hij dat veel niet aangevraagde manifestaties toch kunnen doorgaan.

Dit was andere koek. Voetbalsupporters – het ‘volk’ – hebben net als voor hun rechten vechtende arbeiders niet de neiging zich ‘te laten doen’. De Tsaar verklaarde dat de manifestatie ‘gedoogd’ zou worden en – later – ‘toegelaten’ tot 21u. Hij zocht via ‘repressieve tolerantie’ een uitweg in een situatie die hem een openlijke nederlaag zou bezorgen. En hij ging op zijn bek. Met dank aan ‘The Great Old’ dat rond 18.30 uur van de Groenplaats naar de Grote markt marcheerde.

Het Antwerpse Bosuilstadion in Deurne – eigendom van de club en niet van de stad, zoals het nu leegstaande Beerschot stadion op het Kiel – was talrijke keren toneel van ‘Holland – België’. Het kreeg de naam ‘de hel van Deurne’. Deze ‘hel’ verplaatste zich maandag naar het centrum van Antwerpen. Ik liep mee tussen de duizend of meer supporters. Met vlaggen, clubliederen zingend, slogans roepend, de gloed van Bengaals vuur, rookbommen, vuurwerk,… Mannen, vrouwen, kinderen, oud en jong. Clubliefde en onderlinge solidariteit die van voetbal veel meer maken dan ‘een spelletje’.

Antwerpen wordt ‘heet’

Dit zijn ‘de mensen’, zoals ze in wijken wonen, in fabrieken werken, naar school gaan, zelf sport beoefenen. Als (ocharme) supporter van het failliete ex-Beerschot heb ik het grootste respect voor deze woedende massa. Dit zijn ‘de mensen’ met hun hoogtes en laagtes. Dit zijn zij die macht bezitten wanneer ze die juist inzetten. De ‘hel van Deurne’ bewees dat.

Op de Grote Markt ging de actie onverminderd verder gedurende twee uur. De raad vergaderde bij het getier van op de drempel van het Stadhuis. Het ging om het Antwerpse voetbal en om ‘onze geliefde clubkleuren’. Het was ook politiek verzet. Zoals stakingen, omwentelingen en zelfs revoluties tengevolge een ‘fait divers’ uitbreken en doorheen de strijd snel een hoger bewustzijn veroorzaken, zo begrepen – ‘voelden’ – velen die om de belangen van hun club opdaagden, dat hier extreem rechtse politieke stront aan de knikker is. En véél speculatief geld aan de orde.

Deze ‘Mars van de schande’ bezorgde de Antwerpse Tsaar na dik 100 dagen burgemeesterschap, zijn grootste nederlaag tot nog toe. De gemeenteraad van die maandag verliep zeer woelig, de verkozen oppositie komt op stoom. De oppositie op straten en pleinen – ‘buitenparlementair’ – ook. Antwerpen wordt een ‘hete’ stad waar De Wever langs alle kanten onder vuur genomen wordt.

Hij bereidt in 2014 een machtsgreep over geheel Vlaanderen en dus ook België voor. Dat geheel Vlaanderen dit loslopend gevaar goed in het oog houdt. In Antwerpen is hij zijn plannetjes aan het uittesten. In Antwerpen wordt ook bewezen dat hij ‘geniaal maar met te korte pootjes’ is. Haal die pootjes onderuit.

Zie hier video met indrukwekkende beelden van de ‘Mars’ http://www.hln.be/hln/nl/3806/Sport/video/detail/1640963/Mars-van-schande-door-Antwerpen.dhtml

‘Monsanto – Tachtig arrestaties in Antwerpen’ : https://www.dewereldmorgen.be/blogs/koen-calliauw/2013/05/26/monsanto-tachtig-arrestaties-in-antwerpen

take down
the paywall
steun ons nu!