Aardappelproces Dendermonde

Aardappelproces Dendermonde

dinsdag 28 mei 2013 17:44
Spread the love

Onder een stralende zon in Dendermonde, in en voor het justitiepaleis en op de Grote markt in de zaal Vaderland verzamelen een dikke driehonderd sympathisanten voor het beruchte aardappelproces. Er zijn delegaties uit Nederland en uit Schotland. En een heel grote groep van om en de bij 50 Fransen van “Les Faucheurs Volontaires de OGM” , de vrijwillige maaiers van GGO’s. De toegang tot de zaal wordt streng bewaakt, géén tassen en géén gsm.

Als je de zaal verlaat, mag je niet teruggaan, staat er geschreven. Ik blijf buiten. Eerst bij de standjes met uitgebreide informatie over het proces en over verantwoorde landbouw. De Fransen en de Waalse organisaties hebben biologisch aardappel pootgoed meegebracht, jawel bestendig tegen de aardappelziekte. Vorige zitting weigerde de rechtbank de getuigen ter verdediging te aanhoren. In de middagpauze vertelde advocate Mieke dat ze hierover opnieuw gepleit hebben en dat de rechtbank het in beraad houdt.

Ook kon Europarlementslid Bart Staes deze keer spreken waarom hij als zovele anderen vrijwillig mee wil verschijnen. In de zaal Vaderland werd heel de dag de vorige procesvoering en het huidig proces nagespeeld. Soms komisch als je de gespeelde rechter en procureur aanhoort. Maar de getuigen die je hier dan wel hoort zijn heel serieus en worden onthaald op massaal applaus. In de middag ging de discussie verder in werkgroepen over genetische manipulatie, over de monopolisering van de landbouw , over genetisch gemeenschappelijk goed (“commons”), over greenwashing, over criminalisering van actie,.. Ik ben vroegtijdig doorgegaan en kan jullie dus niet over het einde van de dag berichten.

take down
the paywall
steun ons nu!