Foto: Rainforest Action Network
Nieuws, Wereld, Afrika, Economie, Milieu, Samenleving, Landbouw, Milieu, Verenigde Staten, Kameroen, Palmolie -

Amerikaans bedrijf stopt omstreden palmolieproject in Kameroen

Herakles Farms, een Amerikaans landbouwbedrijf, heeft een groot, omstreden palmolieproject in Kameroen gestopt. Het project lag onder vuur van milieu- en sociale organisaties.

maandag 27 mei 2013 14:10
Spread the love

De stopzetting is tijdelijk, maar tegenstanders spreken van een overwinning. “Als je een Afrikaans land binnentrekt om je zin te doen en snel geld te verdienen, dan zul je dat nu niet zomaar meer kunnen doen”, zegt Anuradha Mittal, directeur van het Oakland Institute, een Amerikaanse waakhondorganisatie die Herakles Farms al jaren volgt. “Dit stuurt een sterk signaal dat Afrikaanse landen open staan voor zaken maar niet voor diefstal.”

De Kameroense regering had het bedrijf gevraagd zijn operaties stop te zetten omdat het niet over de nodige vergunningen beschikte. Minister van Bosbouw Ngole Philip Ngwesse zegt dat zijn ministerie klachten had gekregen van plaatselijke gemeenschappen.

Volgens het ministerie kan Herakles Farms pas weer aan de slag als er een “verklaring van openbaar nut” is.

Meer dan 73.000 hectare

In 2009 had de regering een filiaal van Herakles Farms toestemming gegeven om meer dan 73.000 hectare als palmolieplantages te ontwikkelen. Een groot deel van de bossen is al gekapt, het bedrijf zegt dat het momenteel kleine bomen naar het gebied overbrengt.

Kameroense organisaties beschuldigen er Herakles Farms van geen rekening te houden met de plaatselijke gemeenschappen en ook beslissingen van rechtbank en regering naast zich neer te leggen.

Herakles zelf zegt dat “het altijd volledig en transparant aan de regeringsvoorschriften heeft voldaan en dat het dat zal blijven doen.” Tegelijk noemt het de nieuwe ontwikkeling “tragisch” omdat bijna zevenhonderd werknemers hun werk dreigen te verliezen.

Misleid

Volgens het Oakland Institute en Greenpeace heeft Herakles investeerders en plaatselijke bevolking voortdurend misleid. Zo zijn ze de zone al beginnen ontbossen en jonge palmbomen beginnen kweken zonder over vergunningen te beschikken.

Bovendien wil het bedrijf plaatselijke werknemers betalen op basis van productiviteit en efficiëntie en niet volgens de Kameroense wet op het minimumsalaris. Kleine boeren die nu bijvoorbeeld cacao kweken, verdienen veel meer dan ze als werknemer van Herakles zouden krijgen, zegt Greenpeace.

take down
the paywall
steun ons nu!