BART, LIESBETH EN MARGARET

BART, LIESBETH EN MARGARET

zaterdag 25 mei 2013 11:25
Spread the love

“Ben jij naar de blote borsten aan ‘t gluren, viespeuk?” gekscheert de jonge vrouw die in de Oostende bib op de rode sofa naast me komt zitten.

Ik: Euh… Nee.

Ik leg het exemplaar van P-Magazine van 21 mei op mijn schoot en zeg goeiedag. Sinds mijn blog over Babe De Wever van vorig jaar keuvel ik hier geregeld met haar. Ik noem haar Els, uit respect voor haar privacy.

Els (schalks): Ja, dat kun jij wel zeggen, hé.

Ik: Echt waar, Els. Ik lees gewoon het interview met Liesbeth Homans.

Els: Oh, ja? Dat is toch die vrouw die altijd in gezelschap van Bart De Wever is. Raar stel, zeg. Hebben die wat met elkaar?

Ik: Zou het niet weten. Ze houden er in elk geval dezelfde ideeën op na. Als Homans door P-magazine gevraagd wordt van ze ervan vindt vergeleken te worden met de gewezen Britse premier Margaret Thatcher zaliger, antwoordt ze: Het kan geen kwaad vergeleken te worden met Margaret Thatcher. Die heeft toch een serieuze stempel gedrukt op de politieke geschiedenis van de laatste decennia.” Bart De Wever denkt daar eigenlijk krek hetzelfde over. Ik weet niet of hij als twaalfjarig jongetje met de knikkers speelde, maar hij vertelt vaak dat hij toen al in de ban was van Thatcher.  

Els: Daar is toch niks mee.

Ik: Nee. Maar Thatcher heeft er in haar land een potje van gemaakt. Door haar beleid werden veel industrieën ontmanteld, de steenkoolmijnen bijvoorbeeld. De spoorwegen werden geprivatiseerd, maar het werd wel onveiliger om met de trein te reizen. Globaal genomen ging het Groot-Brittanië beter voor de wind. Maar niet iedereen mocht daarvan profiteren. Alleen die blitse jonge traders in de City, de financiële buurt in Londen. Helaas, die dachten enkel maar aan het versieren van sexy vrouwen en aan hun bonussen. We weten ondertussen tot wat die bonussencultus heeft geleid. 

Els: Je zegt wat.

Ik: Homans en De Wever zijn historici. En precies daarom verbaast het me zo dat zij voor die kant van het fenomeen Thatcher geen oog hebben.

Els: Omdat we alleen maar zien wat de ogen van onze geest ons laten zien, Jan.

Ik: Juist! Sorry Els. Ik moet weg. Misschien kunnen we eens een afspraakje maken in de Plat’O. Da’s een knusse bistro in het centrum. Je kunt daar trouwens ook rustig in een krant of een tijdschrift lezen over De Wever. Die heerst toch over de media.  

Els: Afgesproken. Nog één vraagje. Ze hebben het tegenwoordig altijd over ‘de moeder aller verkiezingen’.

Ik: Volgens mij heeft De Wever die uitspraak gelanceerd. Hij gebruikt ze in elk geval dikwijls. Eigenlijk is het een variant op ‘de moeder aller oorlogen’ van de verschrikkelijke heerser van Bagdad, Saddam Hoessein, naar aanleiding van de Golfoorlog in 1991.

Els (verontwaardigd): Oh!

https://www.dewereldmorgen.be/blogs/janwillems/2012/09/25/babe-de-wever

take down
the paywall
steun ons nu!