Economie, Armoede, Duitsland, Jobs, Loon, Rutten, VLD, Mini-jobs -

Mini-Jobs, het Duitse model en de algemene verarming

vrijdag 24 mei 2013 12:05
Spread the love

 Het klonk allemaal behoorlijk mooi, tegen de achtergrond van een ineenstuikend kapitalistisch bankensysteem. “Gedaan met het kortetermijndenken!”, “We moeten gaan voor een duurzaam economisch model!”. Helaas. Gidsland Duitsland heeft daar anders over beslist. De eeuwige pragmatici, die Duitsers. Als het werkt, is het goed en als het niet meer werkt, zoeken we wel iets anders. Daar zijn ze altijd al goed in geweest, die efficiënte nazaten van het Wirtschaftswunder.

Hun geheim: mini-jobs. Ja, hetzelfde soort mini-jobs dat nu ook Open VLD bij monde van Gwendolyn Rutten naar voor schuift. Ik ben ervan overtuigd dat ze dat zelfs doet met de beste bedoelingen.
Wereldverbeteraars, dat is de reden waarom we eigenlijk allemaal (of toch de grootste hoop) in de politiek gaan. Omdat we overtuigd zijn dat onze visie de wereld aangenamer maakt voor de mensen die erop leven. Zo ook Gwendolyn Rutten. Haar visie: wat goed is voor de economie is goed voor de mens. En tjonge, wat zijn mini-jobs goed voor de economie. Ze zijn goedkoper dan gewone jobs, mensen worden flexibeler en dus performanter ingezet waardoor onze concurrentiepositie stijgt en we meer export genereren. Meer export wil zeggen meer bedrijfswinsten en dat betekent dan weer meer welvaart. Wie zijn wij trouwens als linkie-winkies om daar tegenin te gaan,… zijn wij het niet die altijd zeggen dat een job de beste kans is op een beter leven? (ja, een job, niet onderwijs, want beter onderwijs zou logischerwijze moeten leiden naar een betere job, maar wanneer die jobs er niet zijn,… u snapt het) Willen wij niet iedereen aan het werk?

Uiteraard, maar wij geloven niet dat wat goed is voor de economie, automatisch goed is voor de mens, eerder andersom. Draai of keer het hoe je het wil, maar als je in dit economisch model wil verder werken zal je moeten inzetten op consumptie in plaats van productie. Want, hoewel ze je dikwijls anders willen doen geloven, wanneer mensen geen geld meer hebben om iets te kopen, valt de boel gewoon stil. En daar wringt dat Duitse mini-jobschoentje. Wat je doet is je eigen bevolking verarmen en hoewel je binnenlandse consumptie daardoor verlaagt, zal dit op korte termijn een positieve invloed hebben op je economie. Je wordt namelijk goedkoper dan je buurlanden en kan zo je export verhogen, waardoor de winstcijfers van je bedrijven inderdaad zullen stijgen. Het probleem bestaat er in dat andere landen wel eens hetzelfde zouden kunnen doen. Je export valt weg en dan moet je terug kunnen vallen op je binnenlandse consumptie, maar die heb je niet meer, want je hebt je bevolking armer gemaakt net om je export op te krikken.
Er is geen enkele Duitser die zit te wachten tot iemand zijn model overneemt, het zou het hele model namelijk ondergraven. De Europese economie op zelfmoordmissie, met Duitsland op kop en Rutten erachter, nee bedankt.

take down
the paywall
steun ons nu!