Theotokos Foundation

Mediawerkers zijn solidair met Griekenland

vrijdag 24 mei 2013 16:53
Spread the love

Theotokos Foundation

Deze week  had ik de gelegenheid om een bezoek te brengen aan de Theotokos Foundation, de grootste school in Griekenland voor kinderen met verstandelijke beperking (www.theotokos.gr). Ik was daar samen met Kiriaki Trochani, verantwoordelijke  voor de internationale relaties van POSPERT, de mediavakbond en zangeres in het koor van de openbare omroep.

Deze school geeft opleiding aan 400 kinderen en jongeren (van 3.5 tot 28 jaar). Ze leren die jongeren beroepen aan in grootkeukens, tuinieren,… Ze werken daar met 92 mensen. De klassen zijn 10-20 leerlingen groot en proberen ook kinderen terug in te schakelen in het regulier onderwijs. Ze hebben een professionele grootkeuken, olijfgaarden, tomatenkweek, broccoli,… Dit alles om de jongeren in de praktijk een job aan te leren.

Hun inkomsten zijn op 4 jaar tijd gedaald van 1,8 miljoen€ tot 300.000€. Ze hadden twee bronnen van inkomsten: overheidssteun, o.a. van de Nationale Gezondheidsdienst en giften. De overheidssteun is volledig weggevallen en bovendien heeft de Griekse regering er niets beter op gevonden dan belasting te heffen op giften (bij ons mag je giften aftrekken van je belastingen!!)
De school begeleidt 90 jongeren die een job hebben gevonden en werkt aan een project voor zelfstandig wonen. Ze zoeken ook informatie bij ons om eventueel een beschutte werkplaats te starten.

Ik ben de Griekse vrienden van de vakbond zeer dankbaar dat ze ons in contact hebben gebracht met deze school. We worden hier geconfronteerd met de liquidatie een instelling die echt werkt aan een toekomst voor kinderen die anders geen kansen krijgen. De besparingswoede opgelegd door de Trojka (IMF, ECB en Europese Commissie) zien we hier in de praktijk toegepast.
Toen Kiriaki vroeg wat ze gingen doen met het geld van de Belgen, was het antwoord: lonen betalen. Veel medewerkers hebben regelmatig geen loon wegens geen geld in de kas.

Mediawerkers zijn solidair met Griekenland

Reeds vier jaar organiseren de VRT-collega’s in samenwerking met de vakbonden een sportieve en solidaire sponsortocht in het kader van de Stubru-actie Music for Life. Telkens werd gelopen in estafette en gefietst van de VRT naar het Glazen Huis in Gent en Antwerpen. Wij blijven op dezelfde weg verder gaan en komen nu met een alternatief: een solidariteitsactie voor Griekenland.

Omdat ook in de vorige edities er al steun was vanuit andere mediabedrijven, wordt nu gekozen om een loop- en fietstocht te organiseren die het gros van de Vlaamse mediabedrijven in de Groot-Brusselse regio aandoet. Er wordt vertrokken aan de VRT om dan langs Belga, Knack, Sanoma, VIER/VIJF, Woestijnvis, VTM, Persgroep, Corelio en De Morgen uiteindelijk aan te komen bij het Huis van de Journalist (VVJ).

Voor de lopers een tocht van 44 km (uiteraard loopt iedereen het deel dat overeenkomt met zijn eigen sportieve capaciteiten), voor de fietsers 75 km.De lopers starten om 8 uur, de fietsers om 11 uur, telkens aan de VRT. De steun die we via sponsoring ophalen bij vrienden en collega’s gaat naar een project dat we vonden via de Griekse mediavakbond POSPERT. 

 “ Het betreft een zorgcentrum voor anders begaafde kinderen uit arme en verwaarloosde milieus. Er zijn 360 kinderen aanwezig en in een aantal gevallen zorgt het centrum ook voor hun families De overheidssteun van de Regio Attica en het de Nationale Gezondheidsdienst zijn grotendeels weggevallen door de besparingen. De stichting heet THEOTOKOS (http://www.theotokos.gr/en.)”

‘s Avonds vindt er een solidariteitsmaaltijd plaats voor deelnemers en sympathisanten met Grieks eten in de lokalen van de VVJ. Hiervoor ook graag op voorhand inschrijven a.u.b.

Dit evenement vindt plaats op vrijdag 31 mei. Alle info en het inschrijvingsformulier is te verkrijgen via workersrun@vrt.be of tel. 02/741.52.30 naar ACOD VRT. Financiële steun kan gegeven worden op rekeningnummer BE74 0011 1933 2207 met vermelding ‘workers run greece’.

Hopelijk helpt deze informatie om mensen te overtuigen onze Workers Run&Bike te steunen door mee te lopen en fietsen, te helpen, naar de solidariteitsmaaltijd te komen, maar vooral door geld te storten op rekening BE74 0011 1933 2207 met vermelding ‘workers run greece’

 

take down
the paywall
steun ons nu!