Een delegatie van de Partij van europees Links bezocht de Gaza-strook om de relaties aan te halen met linkse partijen, vakbonden en sociale verenigingen in Palestina
 

“Europa moet haar politiek tav Israël radicaal veranderen”

maandag 20 mei 2013 12:44
Spread the love

Af en toe eens stilstaan bij concrete stand- en actiepunten van Europees Links kan geen kwaad, ondermeer over de Palestijnse kwestie. Misschien wordt het beeld van een halfslachtige en weinig geprofileerde partij dan wat bijgesteld. Interessant om weten is ook dat Maite Mola, ondervoorzitter Europees Links en Alexis Tsipras, voorzitter Syriza, de Partij van Europees Links hebben vertegenwoordigd op de begrafenis van Chavez in Caracas, 03/2013

Maite-Mola: “Europa moet door de veroordeling van de genocidale Israëlische acties tegen de Palestijen haar politiek radicaal veranderen.
 
Een delegatie van de Partij van Europees Links bezocht de Gaza-strook van 7 tot 9 mei 2013, met als doel de levenssituatie van het Palestijnse volk ter plaatse te leren kennen. 70% van hen leven in armoede door de politieke beslissing van Israël om aanhoudend de Palestijnse levensvoorraden te vernietigen en hen beetje bij beetje, dag na dag, als in een nauwgezette chirurgische operatie verder in extreme ellende  te duwen.
 
De delegatie bestond uit de ondervoorzitter van Europees Links, Maite Mola (Izquerda Unida met ondermeer de Communistische Partij van Spanje waar zij toe behoort), Christine Mendelso (Front de Gauche, Frankrijk), Cosatas Isychos (Synaspismos/Syriza, Griekenland), Inger V. Johansen (Red-Green Alliance, Denemarken) en Karin Kulow (Die Linke, Duitsland).
 
Gedurende deze drie dagen, bestond het werk van de delegatie van Europees Links erin om de banden met de linkse partijen in Gaza te versterken. Zij ontmoetten er het VolksFront van Palestina (PFL), het Democratisch Volksfront van Palestina (PDFP) en de Volkspartij van Palestina (PPP) en maakten openingen voor een hechtere relatie met Europees Links. Ieder van hen was akkoord met de idee dat we een gemeenschappelijke vijand hebben, namelijk het kapitalisme en het imperialisme, en dat de enige weg om het te bestrijden is, de eenheid van links te versterken en te komen tot de opbouw van een sterke tegenkracht.

Andere belangrijke ontmoetingen vonden plaats met de belangrijkste vakbond in Palestina, met een ziekenhuis en met twee vrouwenorganisaties, waarvan er een gericht was op de vrouwelijke gevangenen in Palestina.

De delegatie bracht ook een  bezoek aan een opvoedingscentrum voor kinderen en jongeren, en aan een familie die slachtoffer geweest is van een verkeerd gerichte aanval met een bom van 500 kg op hun huis door een Israëlische F-16 in november vorig jaar. De bom vernielde het huis en doodde de vader van de familie en twee kinderen van 2 en 3 jaar oud en bracht zware verwondigen toe aan de moeder evenals aan de dochter.

In de Gaza-strook ligt 72% van de landbouwgrond langs de Israëlische grens. In dit gebied beschieten Israëlische soldaten de boeren elke dag, soms om hen bang te maken, ander keren om hen te verwonden of te doden. Als onderdeel van de aanklacht van Europees Links op deze situatie heeft deze delegatie als menselijk schild opgetreden in een actie georganiseerd door de vereniging Unadikum om het leven van de boeren te beschermen bij het binnenhalen van hun oogst. Zij hadden ook ontmoetingen met organisaties van vissers uit Gaza die elke dag met zware gevolgen beschoten worden door de Israëlische marine.

Bij het afronden van het bezoek, beklemtoonde Maite Mola, ondervoorzitster van Europees Links, dat, in weerwil van de voortdurende schending, niet alleen van de mensenrechten maar ook van het eigen recht op leven van het Palestijnse volk door de Israëlische overheid, de Europese Unie vasthoudt aan een commerciële voorkeursbehandeling van Israël en zichzelf zo tot een medeplichtige maakt. “Europa moet haar beleid radicaal veranderen door de genocidale acties van Israël tegen de Palestijnen te veroordelen en te voorkomen dat Israëlis doorgaan met het volledig ongestraft uitvoeren van land, zee en luchtaanvallen op Palestijnen.”

Maite verdedigde het recht van de Palestijnen om vrij te leven in hun eigen land en riep de burgers over de hele wereld op om deel te nemen aan de belangrijke boycotcampage tegen Israëlische producten en om druk uit te oefenen op hun overheid om het recht van de Palestijnen om in vrede te leven te verdedigen.

Partij van Europees Links
10 mei 2013

Vertaling op basis van de Engelse versie op www.european-left.org

Jan Hertogen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!