Nieuws, Cultuur, Recensie, The National, Cd-recensie, Trouble will find me -

LuisterPost: The National ‘Trouble Will Find Me’

Eén van de platen waar dit jaar reikhalzend naar uitgekeken werd, ligt eindelijk op onze draaitafel. ‘Trouble Will Find Me’ is de zesde plaat van het Amerikaanse gezelschap The National. En het uitkijken was de moeite waard.

zondag 19 mei 2013 22:12
Spread the love

The National staat hier ten huize garant voor een stevige portie tristesse. Niet zozeer muzikaal, maar wel tekstueel. Het lijkt wel alsof zanger Matt Berninger maar een pen moet vastnemen en het gemoed loopt voller dan een emmer. Zijn woorden vertolken vlotjes het zoeken, als een leeuwin die haar welpen kwijt is of de eenzaamheid, treurend als een gier die geen prooi vindt. Als u vindt dat we hier teveel metaforen gebruiken, dan kunnen we gerust argumenteren dat Berninger er ook heel wat in petto heeft op deze plaat.

Afstand

Toch kunnen de sombere observaties de luisteraar niet deren, omdat er een zekere afstand bewaard wordt, of wat dacht u van de zin “I Am a television version of a person with a broken heart”? Best wel grappig, zeker als er in hetzelfde liedje naar Morrisseys Bona Drag wordt verwezen. Er zitten nog meer referenties in de plaat verborgen: “If you want to see me cry, play Let It Be or Nevermind”.

Minder bombastisch

En dan is er nog de muziek die duidelijk minder bombastisch dan op High Violet klinkt. Wat de twijfelaars (en die zijn er tegenwoordig omdat The National net zo groot aan het worden is als R.E.M. in haar hoogdagen) weer over de streep zal trekken. Die muzikale verpakking wordt naast de vaste kern met de twee broederparen Dessner en Devendorf aangevuld door Sufjan Stevens, St. Vincent, Sharon Van Etten, Doveman (die ook al meespeelde op The Nationals Boxer en High Violet en die we ook al op platen van, Antony and the Johnsons tegenkwamen), Nona Marie Invie (Dark Dark Dark) en Richard Reed Parry (Arcade Fire). Die muziek tintelt, is grondig gearrangeerd en toch incorporeert ze genoeg subtiliteit om de luisteraar te laten genieten.

Ontwapenend

De songs zelf zijn stuk voor stuk groeiers. We halen slechts opener ‘I Should Live in Salt’, ‘Don’t Swallow the Cap’, ‘This Is The Last Time’ en het fantastische ‘Humiliation’ aan om de luisteraar op weg te zetten. Berninger blijkt zijn diepe grom af en toe te vervangen door een hoger stemgeluid, meer bepaald op het ontwapenende ’I Need My Girl’. Dat laatste adjectief lijkt ons ook een mooie omschrijving van Trouble Will Find Me. U dacht het misschien niet, maar The National heeft het weer eens gefikst: een plaat maken die hoog in de eindejaarslijstjes zal flonkeren. Als een donkere diamant.

Koen De Meester

take down
the paywall
steun ons nu!