Foto: Annabell Van den Berghe
Reportage, Nieuws, Afrika, Samenleving, Politiek, Syrië, PYD, Koerdische rebellen -

Een plek die niet bestaat: het trainingskamp voor Koerdische rebellen

Een foto nemen van iets dat niet bestaat. Kan dat? De foto hieronder werd genomen door Annabell, en wel van iets dat niet bestaat. Jeff speelt volleybal met Koerdische rebellen in een trainingskamp, ergens op een niet nader te noemen locatie.

vrijdag 17 mei 2013 22:27
Spread the love

Een jong klein meisje ontkent, zonder ook maar met haar ogen te knipperen, het bestaan van militaire trainingskampen voor Koerdische rebellen. Dit kleine meisje is aangesteld door de Democratische Eenheidspartij (PYD) als contactpersoon voor de media.

Onze afspraak, die we een week eerder maakten met de aardige commandante van het trainingskamp, kan dus niet langer doorgaan. Want wat er niet is dat kun je niet bezoeken. Een abrupt einde aan wat enkele dagen geleden nog een veelbelovend vervolg leek van ons bezoek aan Koerdistan.

Het mediacentrum regeert

Het gaat mis op het moment dat we in mediacentrum nummer één aankomen. Een iets groter klein meisje zwaait hier de scepter. Zij bepaalt wat wel en niet kan. Onder het mom van veiligheid kunnen we weinig andere kanten op dan de kanten die haar welgevallen.

Er valt niets te doen of te zien zonder dat het mediacentrum er de hand in heeft. Op een onplezierige, hautaine manier commandeert het kleine meisje ons, en belet ons vooral ons werk te doen. Na twee dagen vertrekken (lees ‘ontsnappen’) we.

Even ruiken we de vrijheid. We komen aan bij de familie van een Koerdische rebel en gaan morgen terug naar het trainingskamp om schietoefeningen vast te leggen. We slapen bij een alleraardigste familie die ons de volgende ochtend afzet bij mediacentrum nummer twee.

Stiekeme meneren en mevrouwen

Hoopvol vragen we een lift naar onze afspraak. Maar ook hier bestaan de trainingskampen niet. Dat we die al eerder zagen, doet hier duidelijk niet ter zake. Een glazige blik van ons ontvangstcomité, dan een ingeving: “Wil je de klaslokalen anders even zien? Er is ook een ruime bibliotheek?”

Achter de ruggen van de moedige jongens en meisjes in uniform die vechten voor hun vrijheid, bouwen stiekeme meneren en mevrouwen in maatpak rustig aan een bureaucratie. Met alles wat daarbij hoort.

Annabell van den Berghe en Jeffry Ruigendijk reisden de afgelopen weken door Koerdisch Syrië.

Volg Annabell van den Berghe -die uiteindelijk als bij wonder, toch nog op de afspraak raakte- op Twitter: @Annabellvdb

take down
the paywall
steun ons nu!