Ambitie

Ambitie

donderdag 16 mei 2013 15:22
Spread the love

Onze oudste is hyper ambitieus. Hij houdt minutieus puntenlijsten bij van al zijn vakken. Als hij een test heeft, blijft hij studeren tot zelfs ik de leerstof van achter naar voren beheers. Geef ik op omdat ik het welletjes vind, dan gaat hij gewoon verder met zichzelf luid op te vragen. Als hij de leerstof beheerst zoals hij vindt dat het moet, zoekt hij me op en dwingt me uit m’n schuilplaats te komen, waar ik me terugtrok met de krant of een tijdschrift. Khalil was meer dan drie en een half jaar voor hij voor het eerst sprak. Bijna negen jaar later krijgen we er amper een woord tussen.

De jongste is juist het tegenovergestelde. ‘Hij is wel de beste moppentapper van de school’, vertelt een vriendje wanneer ik als laatste met hem aan de schoolpoort naar huis vertrek. Fawaz lacht en babbelt altijd. Hij tapt de ene Jantje-mop na de andere , rent van her naar der met de nieuwe kleutertjes op z’n rug. Ondertussen laat hij mij (en mijn ingebouwde chronometer) maar wachten, roepen en tieren, zuchten en smeken van aub, laat ons deze keer, please, s’il vous plait, niet als laatste naar huis gaan.

Daniyaal onze middelste zoon is beide; de ene keer wil hij de beste van de klas zijn, dan weer vindt hij hoge punten stom (meestal als hij eens met een mindere toets thuiskomt). Hij vindt het niet eerlijk tegenover kinderen met een leerachterstand. Star worden we genegeerd, als we vragen hoe het komt dat hij zelfs poepsimpele vragen onbeantwoord liet. Daniyaal is al lang in zijn eigen wereld en begint in de woonkamer ijverig te ropeskippen. De jaren ervoor was het voetballen en tijdens het kleutertijdperk trampolinespringen op de zetels.

Eigenlijk is opvoeden het meest natuurlijke wat er bestaat en dat het ene kind verschilt van het ander is ook niet meer dan normaal.
We zouden met z’n allen beter minder ingrijpen om onze kinderen ‘recht’ te trekken, de drang tot sturen opgeven en het kostbaarste in ons huis en hart gewoon zichzelf laten zijn!

take down
the paywall
steun ons nu!