Nieuws, Wereld, Economie, Politiek, Vredesactie, Vrede vzw, Israël, Nakba, Intal, EU Commissie -

Activisten klagen aan dat Europese subsidies naar de Israëlische wapenindustrie gaan

De dag van de Nakba, 15 mei 1948, is een historische dag waarop zo'n 750.000 Palestijnen van hun grond verjaagd werden. Op deze symbolische dag willen Intal, Vrede vzw en Vredesactie de Europese steun aan het Israëlisch militair apparaat aankaarten. Bij het gebouw van de Europese Commissie van Onderzoek en Innovatie voerden vandaag een dertigtal mensen actie.

woensdag 15 mei 2013 19:39
Spread the love

Intal, Vrede vzw en Vredesactie organiseerden de actie tegen de subsidies die via de Europese onderzoeksprogramma’s naar de Israëlische wapenindustrie vloeien. De activisten verwijten de Europese instanties dat ze op deze manier mee het bloed van Palestijnse burgers aan hun handen hebben. Op de symbolische dag van de Nakba, oftewel ‘dag van de catastrofe’ eisen de activisten dat de Europese wetenschappelijke samenwerking met deze bedrijven wordt stopgezet.

Twee zakenmensen/activisten van Israëlische wapenbedrijven kwamen nieuwe Europese subsidies vragen terwijl buiten een hoop bebloede lijken liggen. “Wij brengen de doden waar zij mee verantwoordelijk voor zijn naar hun voordeur, terwijl er binnen wordt onderhandeld over meer subsidies. Een beetje zoals dat in het echt gebeurt.”

De activisten probeerden in gesprek te komen met de heer Robert-Jan Smits, directeur-generaal voor onderzoek en innovatie en  verantwoordelijk voor de projecten die over veiligheid gaan, of met de heer Wolfgang Butcher, die de beleidsvorming voor de kaderprogramma’s voorbereidt.  Tot een gesprek kwam het echter niet. De activisten werden vroegtijdig tegengehouden door de beveiligingsdiensten.

Bert Vinken van Intal: “Deze steun wordt gegeven via het Europese onderzoeksprogramma FP7, waarvan Israël een volwaardige partner is. Zo participeren Elbit Systems en Israel Aerospace Industries (de 2 grootste Israëlische wapenproducenten) in deze onderzoeksprogramma’s met een totale waarde van 235,8 miljoen Euro, een som die voor meer dan de helft wordt betaald door de Europese Unie”. Sinds de start van de Europese onderzoeksprogramma’s heeft IAI in minstens 69 Europese onderzoeksprojecten geparticipeerd.

Horizon 2020

Begin volgend jaar zal het nieuw onderzoeksprogramma Horizon 2020 van start gaan. Een perfect moment om aandacht te vragen voor de eisen van de activisten, aangezien er over de toekomst van Horizon 2020 op dit moment nog onderhandeld wordt. Dit doen ze door middel van directe actie aan het gebouw van DG ‘Enterprise’ van de Europese Commissie.

De activisten van Intal, Vrede vzw en Vredesactie eisen dat de Europese wetenschappelijke samenwerking met deze bedrijven wordt stopgezet, en dat er in het volgende kaderprogramma Horizon 2020 een streng ethisch criterium wordt opgelegd voor toetreding tot de Europese onderzoeksprogramma’s.

Dit criterium zou moet verbieden dat bedrijven die actief betrokken zijn bij het in stand houden van de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden en de systematische schending van mensenrechten, kunnen toetreden tot deze onderzoeksprogramma’s. Ze vragen ook dat zowel het Europees parlement als de raad van Europa rekening houden met ethische basisprincipes als het gaat om militaire relaties met Israël, van welke aard ook.

Op 9 juli 2011 lanceerde het Nationale Palestijnse BDS (Boycot, Divestment and Sanctions) Comité een oproep voor een onmiddellijk en alomvattend militair embargo tegen Israël. Met hun campagne steunen Vrede, vzw Vredesactie en Intal deze oproep.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!