32 miljoen mensen op de vlucht voor klimaat
Nieuws, Wereld, Milieu -

32 miljoen mensen op de vlucht voor klimaat

Vorig jaar zijn 32 miljoen mensen hun huizen ontvlucht als gevolg van natuurrampen. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2011.

woensdag 15 mei 2013 17:50
Spread the love

Het overgrote van de mensen die 2012 op de vlucht sloegen, deden dat voor rampen die te maken hadden met het weer. “32 miljoen mensen… dat is de menselijke kost van de klimaatverandering”, zegt Gordon McBean, directeur Onderzoek aan het Centrum voor Milieu en Ontwikkeling aan de Western University in Londen.

Extreem weer trof alle werelddelen in 2012, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van het Internal Displacement Monitoring Centre. Grote overstromingen in India en Nigeria dreven bijna 13 miljoen mensen op de vlucht. In de Filipijnen moesten bijna twee miljoen mensen vluchten voor cyclonen en overstromingen. In Rusland en Spanje waren bosbranden de boosdoener.

Voor veel van de vluchtelingen is het bovendien niet de eerste keer dat ze hun huis moeten verlaten. De meesten blijven in hun eigen land en verhuizen van hun dorp naar een stadje in de buurt of verder naar de grootstad, op de vlucht voor oprukkende overstromingen of toenemende stormen.

Overbevolking

Niet enkel de klimaatverandering, ook de overbevolking is een belangrijke factor. De vijf landen met de meeste vluchtelingen in 2012 – China, India, Pakistan, de Filipijnen en Nigeria – zijn stuk voor stuk landen met een enorme bevolkingsaangroei.

Volgens het rapport zal het aantal vluchtelingen enkel verder stijgen in de komende jaren. Die inschatting ligt in lijn met eerdere waarschuwingen door onder meer het Rode Kruis in oktober vorig jaar, en het voorbije weekend nog door de gezaghebbende econoom Lord Stern.

take down
the paywall
steun ons nu!