Eerste continentale vergadering van de Sociale Bewegingen
Opinie, Nieuws, Politiek, Sociale bewegingen, MST, Latijns-Amerika, WSF, ALBA, João Pedro Stedile, ALCA, Rodolfo Sanz, Assemblee van autonome bewegingen -

Eerste continentale vergadering van de Sociale Bewegingen

Van 16 tot 20 mei 2013 zal de Eerste Continentale Vergadering van de Sociale Bewegingen plaatsvinden in de Braziliaanse stad São Paulo. De bedoeling is op een organische manier vooruitgang te boeken en een gemeenschappelijk actieplan op te stellen. De vergadering wil onder andere een analyse maken van de wereldwijde crisis van het kapitalisme en de globale strategie van het VS-imperium op het continent.

maandag 13 mei 2013 17:25
Spread the love

De vergadering bekijkt ook hoe te bouwen aan een integratieproject van het volk. We roepen op voor deze algemene vergadering, die wordt gehouden in de nationale school Florestan Fernandes van de Beweging van Landloze Boeren (MST) in Brazilië.

Deze vergadering maakt deel uit van het proces van de Alba-landen (Alternatief Bolivariaans Bondgenootschap voor de Volkeren van Ons Amerika), want ze roept op tot de integratie van Latijns-Amerika en de Caraïben als enige weg voor de bevrijding van onze volkeren. Dit betekent concreet: recht op zelfbeschikking, solidariteit, complementariteit en samenwerking.

Volgens João Pedro Stedile, lid van de nationale coördinatie van MST, is de coördinatie van de sociale bewegingen in de richting van ALBA “het resultaat van een lang historisch proces van sociale bewegingen die voortgekomen is uit de weerstand tegen de viering van de 500ste verjaardag van het begin van de Europese invasie in 1992”.

“In die jaren, de jaren negentig, werden we geconfronteerd met de hegemonie van het kapitaal, met zijn neoliberale project. En toen begonnen we onze krachten te bundelen. Daarna kwam de campagne tegen ALCA (de Amerikaanse plannen voor een vrijhandelszone die het gehele Amerikaanse continent zou omvatten).

En daarna hebben we samen gebouwd aan het Wereld Sociaal Forum (WSF), en hebben we in die structuur de vergaderingen van de sociale bewegingen georganiseerd”.

“Dus”, zegt de leider van MST, “hebben we nu na meer dan twintig jaar samenwerken een gemeenschappelijke programmatische identiteit, hebben we een belangrijk politiek platform dat tijdens het WSF in Belém (januari 2009) werd aangenomen”.

“We hebben een gezamenlijk ALBA-project. Het is nog maar een schets, maar daarin zit een integratieproject voor het volk. We hebben er genoeg politiek vertrouwen in dat we een ??meer organisch proces van alle sociale bewegingen van het continent kunnen opbouwen dat antineoliberaal en anti-imperialistisch van aard is, en dat droomt van een rechtvaardige en egalitaire samenleving.”

“In die zin”, zegt Stedile, “zal het zwaartepunt van de vergadering liggen bij het organisatieproces en het opstellen van concrete actieplannen vanuit een eenheid. Daarom hoop ik dat de vergadering die eenheid zal kunnen bevorderen voor het realiseren van specifieke dingen, zoals de massale protesten over het hele continent tegen onze vijanden: het grootkapitaal, de transnationale ondernemingen, het VS-imperium, de banken en zij die onze natuurlijke rijkdommen exploiteren.”

“We moeten gezamenlijke activiteiten opzetten op het gebied van communicatie, zowel continentaal als lokaal, alsook op het niveau van politieke vorming, om meer militanten voor te bereiden; ook gezamenlijke productieve activiteiten en campagnes van solidariteit met de volkeren die worden geconfronteerd met moeilijke situaties zoals in Haïti, Cuba, Honduras en Colombia”.

Aangezien alles te maken heeft met de organisatiekracht van ALBA, vragen we het advies van uitvoerend secretaris, Rodolfo Sanz, een Venezolaanse jurist en diplomaat. Die zei met grote nadruk “ALBA zonder de sociale bewegingen is als een lichaam zonder ziel, de ziel ervan zijn de sociale bewegingen en het lichaam zijn de staten. Dat duizend bloemen mogen bloeien: de sociale bewegingen moeten autonoom zijn, kritisch en antihegemoniaal.”

“Als er geen warmte van het volk is en als het volk die warmte van een alternatieve visie niet produceert, hebben de processen de neiging om dood te lopen op de staten, op de regeringen.”

Dan voegt hij eraan toe: “we verwelkomen het proces van de assemblee van autonome bewegingen, onafhankelijk van de staten, op voorwaarde dat zij een kritische blik blijven hebben op de zoektocht naar nieuwe wegen, naar nieuwe paradigma’s, naar nieuwe processen die de vermenselijking van de maatschappij waarin wij leven kunnen genereren”.

Bron: http://www.alainet.org/active/63797
I Asamblea Continental de Movimientos Sociales

(vertaling uit het Spaans door Toon Mondelaers)

take down
the paywall
steun ons nu!