Foto Annabell Van den Berghe
Nieuws, Politiek, Syrië, Vrije Syrische Leger, PYD, Koerdische rebellen -

Bestemming Syrië: Ik ga op reis en ik neem mee … (deel II)

De telefoon gaat. De zoekgeraakte bagage is aangekomen; tijd om te vertrekken. Victor – rock-’n-rollfilosoof in hart en nieren – brengt ons een lading medicijnen bedoeld om de Syrische bevolking eerste hulp toe te dienen. Op naar de grens met medicijnen, kogelvrije vest en heerlijke Turkse koekjes in de aanslag.

maandag 13 mei 2013 17:21
Spread the love

We steken over in Akcakale, de enige grenspost waar we legaal Syrië binnenkomen. Nusaybin, bij de Irakese grens, is een andere optie, een smokkelroute waarbij we onder begeleiding van de PYD, de grootste Koerdische partij, vallen. Om te vermijden dat we in de netten van PYD- propaganda verzeild raken, kiezen we voor het legale pad, en komen we op grondgebied van het Vrije Syrische Leger aan.

Illegaal of legaal de grens over?

De grens is amper bewaakt. Toch moeten we halt houden bij twee politieagenten: geen doorgang zonder toestemming. Na veel kastjes en muren hebben we met zowat elke denkbare autoriteit gesproken. En zijn nog steeds niet toegelaten.

Dan toch maar illegaal de legale grenspost over. Hoge officieren in maatpak gunnen ons geen woorden en geen doorgang. Incognito met trekrugzak richting grenswachten, het is een uitdaging. Waar Syrische vluchtelingen zich door het veel te smalle hek stouwen in de hoop een plekje in het Turkse vluchtelingenkamp te versieren, trekken wij de andere richting uit. Op naar Syrië.

We bellen Zakaria van het Vrije Syrische Leger die ons opwacht aan de overkant. Hij snelt ons te hulp en probleemloos wordt ons – met hem als bodyguard – de toegang tot Syrië verleend. Geen stempel in ons paspoort, maar wel een auto die ons Syrië binnenrijdt.

Een kalasjnikov is goedkoper dan brood

Na een paar honderd meter houdt de wagen halt. Overstappen in een andere wagen. De ruiten eveneens geblindeerd. De rugzakken in de koffer hijsen is geen probleem, wel eerst even de jutezak vol munitie uitladen. Welkom in het land waar kalasjnikovs goedkoper zijn dan brood.

Onze nieuwe chauffeur – ook van het Vrije Syrische Leger – brengt ons moeiteloos langs het Jabhat al-Nusracheckpoint en levert ons af bij de Koerdische rebellen, de YPG.

Met in gedachten de thee en de koffie die we de komende weken zullen moeten drinken om te komen waar we willen, laten we er geen gras over groeien. We willen richting de vrouwelijk fractie van de Koerdische rebellen. Twee mannen en evenveel kalasjnikovs pikken ons op en brengen ons naar onze bestemming.

De volgende twee dagen brengen we door met een frisse lichting jonge meisjes die – elk met hun kalasjnikov – hun land en volk willen beschermen tot de dood hen scheidt.

Volg Annabell op Twitter: @Annabellvdb

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!