Nieuws, België, ACV, Rerum Novarum, Marc Leemans -

ACV-voorzitter Marc Leemans: “We weten nu wie onze vrienden niet zijn”

In zijn Rerum Novarum-toespraak in Tielt en Lichtervelde hekelde ACV-voorzitter Marc Leemans de recente aanvallen op de christelijke arbeidersbeweging. “We weten nu beter dan ooit wie onze vrienden zijn. En vooral, wie dat niet zijn”, aldus Leemans.

donderdag 9 mei 2013 10:35
Spread the love

(foto archief)

Op Rerum Novarum-toespraak keek ACV-voorzitter Marc Leemans terug op de roetsbaan waarop de christelijke arbeidersbeweging terechtkwam. “Dag na dag werd op de christelijke werknemersbeweging en zijn meer dan een miljoen Vlaamse leden ingebeukt door radicaalrechts, met bereidwillige steun van een deel van de media”, aldus Leemans.

De reeks aanvallen begon met een persconferentie van N-VA in de krokusvakantie. Volgens Leemans was het een poging een lastige opposant uit de weg te krijgen. “Omdat we een sta-in-de-weg zijn voor hun sociaal-economisch model, voor hun neoliberale visie. “Onze samenleving kan echt wel zonder het ACW overleven”, zo was letterlijk te horen op het voorbije Vlaamse zangfeest. Veel verzuring niet, om een feest op te fleuren?”, zegt Leemans.

N-VA en co herhaalden tijdens die weken meermaals dat ze veel respect hebben voor de vrijwilligers van het ACW. Volgens Leemans hebben ze een beperkte visie op wat vrijwilligerswerk inhoudt. “Vrijwillige inzet, goed en wel, als het beperkt blijft tot burenhulp en onderlinge gezelligheid. Maar oh wee, als die is gericht op emancipatie van mensen, op het herstel van maatschappelijke onevenwichten, op collectieve inzet voor een rechtvaardiger beleid. Want dan worden onze organisaties bedreigend voor de realisatie van hun conservatieve project.”

Het ACV trekt lessen uit die periode. “Het moet gezegd, dit heeft minstens het voordeel van de duidelijkheid. We weten nu beter dan ooit wie onze vrienden zijn. En vooral, wie dat niet zijn. Laat ze maar komen. We geven ons niet zonder slag of stoot gewonnen”, zegt Leemans.

En Leemans wil ook naar de eigen fouten kijken. “We mogen niet blind zijn voor wat misliep, voor de keuzes die ooit werden gemaakt en die nadien verkeerde inschattingen bleken te zijn. We moeten er de lessen uit trekken. Meer nog, we moeten dit ook zien als een opportuniteit om de veranderingen door te voeren die zich al eerder opdrongen. Om de samenhang binnen de beweging te versterken. Om de transparantie te verhogen. Om de tering naar de nering te zetten. Om onze kerntaken duidelijk te stellen. Om onze allianties te herbekijken en te verbreden.”   

take down
the paywall
steun ons nu!