Nieuws, Cultuur, Brussel, Stampmedia, Tentoonstelling, Wassily Kandinsky, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten -

Tentoonstelling over Kandinsky verrast

BRUSSEL – De naam Wassily Kandinsky klinkt velen wellicht bekend in de oren. De beroemde werken van de Russische schilder reizen met de tentoonstelling 'Kandinsky & Russia' momenteel Europa rond en strijken gedurende drie maanden neer in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.

woensdag 8 mei 2013 15:39
Spread the love

Om het werk van Kandinsky te bewonderen, moet je doorgaans reizen naar het Centre Pompidou in Parijs of het Guggenheim in New York, naar Rotterdam, Eindhoven of Keulen. Maar dichter bij huis kan je nog tot 30 juni zijn werken bewonderen in Brussel. Kandinsky is met zekerheid één van de meest beroemde Russische schilders uit de 20[ste ]eeuw. Hij inspireerde menig schilder, zoals de Belgen Karel Appel en Pierre Alechinsky. Door zijn experimentele stijl intrigeert en inspireert Kandinsky als geen ander.

Verrassing

In de eerste ruimte van de tentoonstelling is er slechts één werk van Kandinsky terug te vinden. Maar het legt wel meteen het doel van de tentoonstelling bloot: de bezoeker bewust maken van de verhalen die achter de kunstwerken schuilen. De nadruk ligt daarom op de context. Je krijgt om te beginnen extra achtergrondinformatie bij de schilderijen. Waar bevond hij zich toen hij een werk maakte? Met wie had hij op dat moment contact? Was hij toen verliefd of zat hij eerder in serieuze problemen? Deze kijk achter de schermen van zijn leven helpt bij het begrijpen van de werken.

Tijdgenoten

Maar er zijn ook werken van Russische tijdgenoten Jawlensky, Rjorich en Lentulov te bewonderen, naast een hele hoop middeleeuwse iconen en folkloreattributen. Kandinsky vormt het middelpunt en alle voorwerpen hebben een connectie met de Russische schilder. Ze waren ooit zijn inspiratie of ontstonden onder zijn invloed.

Russische kunst heeft nooit zijn stempel gedrukt op de West-Europese cultuur. Het onderwijs en de media leggen de nadruk op de Franse, Italiaanse en Amerikaanse schilderkunst. Deze tentoonstelling geeft een beter beeld van de waarde van Russische kunst en bewijst dat ook Rusland heel wat te bieden heeft.

De werken van de andere Russische schilders dragen veel bij tot het geheel. Tijdgenoten liggen compleet in dezelfde lijn als de abstracte werken van Kandinsky. Maar ook na zijn dood in 1944, blijft zijn invloed nazinderen. De expositie toont het werk van de Belg Pierre Alechinsky, waarin je de geordende chaos van Kandinsky herkent en de CoBrA-werken van Karel Appel, met zijn simplistisch lijnenspel.

Minder omslachtig

Tenslotte maakt de tentoonstelling ook plaats voor de minder traditionele werken van Kandinsky. Zijn abstracte en complexe werken zijn het meest bekend. Maar Kandinsky & Russia heeft ook aandacht voor de figuratieve en toegankelijkere schilderijen. De Russische virtuoos heeft gekke en onstuimige periodes gekend, maar, zo wordt duidelijk in de tentoonstelling, hij heeft ook figuratieve en minder omslachtige werken gemaakt.

Je kan Kandinsky & Russia nog tot 30 juni bezoeken, elke dag, behalve maandag van 10 tot 18.30 uur in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België, Brussel.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia

take down
the paywall
steun ons nu!