Smeltende Noordpool verzuurt snel
Nieuws, Wereld, Milieu, Ecosysteem, Noordpool, Zuurtegraad -

Smeltende Noordpool verzuurt snel

Het noordpoolgebied krijgt niet alleen te maken met een snelle afsmelting van de ijskap. Wetenschappers stellen vast dat ook de zuurtegraad er veel sneller stijgt dan in andere delen van de wereldzeeën.

woensdag 8 mei 2013 12:35
Spread the love

Dat het noordpoolgebied bijzonder kwetsbaar is voor de klimaatverandering, was al langer geweten. Door de afsmeltende ijskappen neemt het gebied steeds meer warmte op, waardoor het effect nog versterkt wordt en de regio veel sneller opwarmt dan de rest van de wereld. Nu blijkt ook dat het ijsvrije, koude zeeoppervlak sneller CO2 opneemt dan warmere gebieden, en zo sneller verzuurt.

Die verzuring vormt een nieuwe bedreiging voor het al kwetsbare ecosysteem, zeggen wetenschappers van het Arctic Monitoring and Assessment Program (AMAP). Ze voorspellen snelle veranderingen, maar weten niet welke richting die zullen uitgaan.

Kwetsbaar ecosysteem

AMAP mat de zuurtegraad op verschillende plaatsen en dieptes, en stelde vast dat het noordpoolgebied in snel tempo aan het verzuren is. Het gebied is inmiddels naar schatting 30 procent meer verzuurd dan voor het begin van de industriële revolutie. Sommige soorten zeeleven zullen baat hebben bij de hogere zuurtegraad, maar andere soorten krijgen het hard te verduren.  

De wetenschappers wijzen er op dat de verzuring een nieuwe bedreiging is voor de mariene ecosystemen in het noordpoolgebied, die het al zwaar te verduren hebben door de stijgende temperaturen en de afsmeltende ijskap. “De arctische voedselketens zijn relatief simpel”, schrijven de onderzoekers. “Daardoor zijn de ecosystemen kwetsbaar voor veranderingen als bepaalde soorten schade ondervinden door externe factoren.”

Ook de mens kan daar de gevolgen van ondervinden. “De verzuring heeft het potentieel om zowel de commerciële visserij te schaden, die belangrijk is voor de economieën van Noordelijke landen, als de natuurlijke rijkdommen die gebruikt worden door inheemse bevolkingsgroepen in het noordpoolgebied.”

take down
the paywall
steun ons nu!