Termont ontvangt de meer dan 10.000 handtekeningen tegen het hoofddoekenverbod. foto door: Daphne van den Blink
Nieuws, Samenleving, Politiek, Cultuur, België, Hoofddoekenverbod, Minderhedenforum, Burgemeester Daniel Termont -

10.400 handtekeningen tegen het hoofddoekenverbod in Gent

Op 7 mei verzamelden zich een twintigtal mensen uit verschillende sociaal culturele organisaties voor het stadhuis in Gent om meer dan 10.000 handtekeningen aan de burgemeester van Gent te overhandigen. Daardoor komt de afschaffing van het hoofddoekenverbod op de agenda van de gemeenteraad.

dinsdag 7 mei 2013 14:46
Spread the love

Vier pakketten vol met adressenlijsten en handtekeningen kreeg Termont om 10u in zijn handen gedrukt. Elk pakket stond voor een thema, zo vertelde Naima Charkaoui, directrice van het Minderhedenforum. De eerste stapel vertegenwoordigde diversiteit, de tweede stapel godsdienstvrijheid, de derde stapel keerde zich tegen het uitsluiten van mensen en het laatste pakket met handtekeningen stond voor solidariteit.

Termont zei dat het waardevol is voor de democratie dat dit iniatief werd genomen. Hij herhaalde ook wat Naima Charkaoui zei, namelijk dat Gent een trendsetter is en dit graag wil blijven. ”Dit is een ethisch probleem en we zullen uiteraard de procedure volgen. Op 27 mei mag het voorstel een kwartier worden toegelicht en dan beslist de gemeenteraad.”

1 procent van het het aantal Gentenaars dat ouder is dan 16 moest de oproep onderschrijven, dit betekent dat 2.200 handtekeningen genoeg waren geweest. Als de meerderheid van de gemeenteraad instemt dan wordt het verbod afgeschaft. Dit zou wel het scenario kunnen zijn, want SP.A en Groen zijn tegen het hoofddoekenverbod. Begin juni zou het hoofddoekenverbod dan sneuvelen.

Het burgerinitiatief werd ondersteund door een hele reeks organisaties: Minderhedenforum, Turkse Unie van België, BOEH!, Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims, Federatie van Marokkaanse Verenigingen, Federatie van Zelforganisaties in Vlaanderen, Grote Turkse Moskee, Federation Of Anglophone Africans In Belgium, Gentse Lente, Demos, Vrouwen Overleg Komitee, VAKA Gent, Werkgroep Neutraliteit.be, De Toekomst vzw, Samenlevingsopbouw Gent, FEL, My Choice not Yours, Moslim Advies Punt, Intercultureel Netwerk Gent, Moskee Al Fath, Kif Kif, Divers&Actief, Ella vzw, Hand-in-Hand tegen Racisme, Protestantse Rabotkerk, Al Markaz Moskee, Fatih Moskee, Islamitisch Cultureel centrum (Moskee Ledeberg), Bader vzw, Enija, vzw en Adrealine vzw. 

Leden van die organisaties trokken de voorbije twee weken de straat op in Gent om handtekeningen te verzamelen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!