Cuban Five
Obama, Nieuws, Cuba, Cubaanse Vijf, ICS, Cuba, Cuban Five, Intitiatief Cuba Socialista -

Eerste doorbraak in zaak Cuban Five: René is vrij

Na 15 jaar wereldwijde campagne kwam er gisteren een eerste, kleine, doorbraak in de zaak van de Cuba Five. René González zal definitief vrij komen. Hopelijk is dat de voorbode van meer.

zaterdag 4 mei 2013 17:32
Spread the love

Wie zijn de Vijf?

In 1998 werden in Miami vijf Cubanen gearresteerd. Ze waren er geïnfiltreerd in terreurorganisaties met het doel om aanslagen tegen hun land te voorkomen. De Vijf kregen een politiek proces, gemanipuleerd door de anti-Cubaanse maffia. In juni 2001 werden ze over de hele lijn schuldig verklaard. De vijf kregen samen vier maal levenslang plus 77 jaar.

De zaak van de Cuban Five kan wereldwijd rekenen op een grote en nog steeds groeiende solidariteit. De VN, Amnesty International, tien Nobelprijswinnaars en verschillende nationale parlementen spraken zich uit voor hun vrijlating. In december 2009 werden, onder druk van de internationale publieke opinie, de straffen voor drie van de Vijf verminderd. 

René eindelijk vrij

Voor het eerst in 15 jaar wordt nu een humane beslissing genomen in de zaak van de Cuban Five. René González, was de eerste van de vijf die op 7 oktober 2011 vrijkwam, na het volledig uitzitten van zijn straf. Het feit dat hij ook de Amerikaanse nationaliteit heeft werd echter als voorwendsel gebruikt om hem te verplichten nog drie jaar in de VS te verblijven in het kader van een herintegratieprogramma in de maatschappij.

Dat betekende dat René, die geen enkele intentie heeft om verder in de VS te blijven, nog drie extra jaar van zijn familie werd gescheiden. Zijn vrouw is tot op heden een inreisvisum in de VS geweigerd.

De rechter ging niet in op een eerdere aanvraag om René definitief naar Cuba te laten vertrekken. Hij kreeg wel vorig jaar twee weken toestemming om naar Cuba te reizen om zijn stervende broer te bezoeken en op 12 april laatstleden om de afscheidsdienst bij te wonen van zijn op 1 april overleden vader.

Op 3 mei besloot de rechter uiteindelijk in te gaan op een nieuwe vraag van René’s advocaat. Mits afzien van zijn VS-nationaliteit – zoals hij zelf had aangeboden – kan René González voorgoed in Cuba blijven.

Nu nog de vier andere

Voorlopig blijven de overige vier Cubanen, Fernando González, Antonio Guerrero, Ramon Labañino en Gerardo Hernández opgesloten in de VS. De zaak van Gerardo is de meest schrijnende. Hij kreeg twee maal levenslang plus vijftien jaar. Ook zijn vrouw, Adriana Pérez, krijgt geen inreisvisum van de VS om haar man te bezoeken. Amnesty International riep in 2010 de VS  op, op basis van een uitgebreid rapport, om de zaak op te lossen en de wereldwijd aangevochten gevangenisstraffen van de Cuban Five op te schorten.

Reeds jarenlang zit deze zaak muurvast. Met de herverkiezing van Obama waren de verwachtingen hooggespannen. Met één simpele handtekening kon hij de Vijf hun vrijheid teruggeven. Maar tot nog toe bewoog er niets. Misschien is de behandeling van de zaak van René de eerste stap in de vrijlating van de overige vier. We kunnen het alleen maar hopen. Op 1 juni is er in elk geval een wereldwijde actiedag voor de vrijlating de Cuban Five. Om 14u verzamelen we aan de ambassade van de VS. Kom je ook? 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!