Toorn van de taliban treft ziekenhuizen
Nieuws -

Toorn van de taliban treft ziekenhuizen

Sinds 2008 zijn een paar honderd ziekenhuizen in Pakistan vernield door de taliban. De meest recente aanslag vond plaats op 20 april, in het Agency Headquarters Hospital in Bajaur, in de Noord-Pakistaanse Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA).

vrijdag 3 mei 2013 15:35
Spread the love

Akbar Shah zat met zijn zieke en zwangere vrouw in de wachtkamer van het ziekenhuis, toen een bom afging. Even later lag de vloer bezaaid met patiënten, artsen en medische apparatuur. “We zijn direct naar Peshawar vertrokken, de hoofdstad van Khyber Pakhtunkhwa, omdat de artsen en zusters in paniek waren. Ze waren niet meer in staat hun patiënten te helpen”, zegt Shah. Uren later eisten de taliban de verantwoordelijkheid op voor de aanslag.

Shahs vrouw wordt nu in Peshawar behandeld. Ze gaat vooruit, maar Shah vervloekt de taliban om de meedogenloze campagne tegen gezondheidscentra in de regio. Die campagne is bedoeld om de ongeveer 6 miljoen inwoners van de FATA adequate gezondheidszorg te onthouden. Bij de laatste aanslag vielen vier doden.

Volgens Shaukat Ali van het Directoraat Gezondheid van de FATA verschafte het Agency Headquarters Hospital (AHH) met tweehonderd bedden jaarlijks zorg aan honderdduizend patiënten. “Het is het enige gespecialiseerde ziekenhuis in de FATA”, zegt hij. De meeste patiënten en artsen zijn echter gevlucht naar Peshawar.

Angst

Met 26 ziekenhuizen, 10 plattelandsgezondheidscentra en 419 overige gezondheidscentra, is zijn de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden goed uitgerust om medische zorg te verlenen aan de bevolking. Maar als de aanvallen niet stoppen, kan dat volgens Shaukat Ali snel veranderen. Ziekenhuizen in Peshawar kunnen de stroom extra patiënten nauwelijks aan. Vaak zijn het mensen uit de tribale regio’s bij de Afghaanse grens, die niet naar ziekenhuizen in de buur durven omdat ze bang zijn voor aanslagen.

Ahmad Sher, arts in het Khyber Teaching Hospital in Peshawar, zegt dat zijn ziekenhuis in 2012 zo’n twintigduizend extra patiënten uit de tribale regio’s kreeg. “De taliban roepen de wraak van de Almachtige God over zich af met deze aanvallen op ziekenhuizen. Patiënten moeten ontzien worden”, zegt hij.

De taliban verwoestten tot nu toe een paar honderd gezondheidscentra in de FATA en de provincie Khyber Pakhtunkwa (KP). Militanten hebben het vooral voorzien op centra die zich niets aantrekken van het door de taliban afgeroepen verbod op poliovaccinatie. Die vaccinatie zou “onislamitisch” zijn. Ook gaan er geruchten dat het orale poliovaccin bedoeld is om onvruchtbaarheid te veroorzaken zodat de moslimbevolking minder snel groeit.

Mobiele klinieken

In de afgelopen drie maanden eisten de taliban de verantwoordelijkheid op voor de dood van 17 politiemensen, vrouwelijke vaccinatiemedewerkers en vrijwilligers. De doden vielen allemaal door geweld dat met het poliovaccin te maken had.

In Pakistan werden vorig jaar 58 gevallen van polio gemeld. 27 meldingen kwamen uit KP en 20 uit de FATA. Volgens experts zijn de taliban verantwoordelijk voor deze hoge aantallen zieken in de regio, omdat ze vaccinatie tegenwerken.

Om het medische werk zo goed mogelijk te laten doorgaan, werkt Artsen zonder Grenzen sinds kort met mobiele klinieken in Bajaur. Wekelijks worden ongeveer tweehonderd patiënten behandeld.

take down
the paywall
steun ons nu!