Verslag, Nieuws, België -

Honderd jaar Vooruit feestelijk ingeluid

De socialistische coöperatie Vooruit bouwde in 1913 in de Gentse Sint-Pietersnieuwstraat een eigen Feestlokaal. Dit architecturale pronkstuk moest een 'opera voor de werkmens' worden.

donderdag 2 mei 2013 11:39
Spread the love

Onder het motto ‘Kunst veredelt’ kregen de arbeiders onder meer een bioscoop, bibliotheek en theaterzaal. Samen met een café en restaurant vormde dit een heus paleis voor verstrooiing, ontplooiing en politieke strijd. Vele decennia lang was het Feestlokaal het culturele bastion van de Gentse socialistische beweging. In 1982 werd het omgevormd tot een onafhankelijk sociocultureel centrum, dat uitgroeide tot het kunstencentrum dat Vooruit vandaag is.

Honderd jaar Vooruit, honderd jaar feesten, dansen, eten, lachen, huilen, … dat moet gevierd. En dat deden we. Massaal veel mensen zakten af naar de Vooruit om het gebouw in alle glorie te bewonderen, verborgen hoekjes te ontdekken, te luisteren naar verhalen over de Vooruit, te proeven van het speciaal voor de Vooruit gebrouwde Triomfbier, te koken en te eten, de coöperette te bezoeken, open repetities bij te wonen, …

Het feest duurt nog tot eind oktober. Het volledige programma is te vinden op http://vooruit100.be/.

Een sfeerverslag van de geslaagde opening.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!