Nieuws, Brussel, Lokaal -

1 mei, feest met internationale allure in Brussel

Een fotoweergave van een wandeling doorheen het ABVV/FGTB 1-mei feest in Brussel op het Rouppeplein, uitbundig, internationaal en kleurrijk, met standjes die elk jaar meer uitbreiding nemen. 1 mei in Brussel, ook voor al wie nostalgie heeft naar het weggevallen 1-meifeest van de PVDA/PTB in Brussel.

woensdag 1 mei 2013 17:09
Spread the love

Op de kleine foto klikken om ze in vak daarboven te vergroten, op de grote foto klikken voor de beste weergave en dan op het vervolg- of terugteken om de reportage te doorlopen. Op de x klikken om terug naar de tekst te komen. Door de cursor op de kleine foto’s te houden kan een korte tekst opgeroepen worden.

Opvallend op het 1 mei-feest in Brussel is de aanwezigheid van de Brusselse afdeling van Front-de Gauche uit Frankrijk (samegesteld uit de Parti Communiste de France – hun voorzitter, Pierre Laurent, is momenteel voorzitter van Europees Links -, Parti de Gauche en Gauches Unies), Die Linke uit Duitsland (waar ook verschillende communistische partijen toe behoren, alsmede 1 trotskistische), Syriza uit Griekenland (diverse linkse partijen, maar zonder de communistische partij KKE), de Partito Comunista Rifondazione uit Italië, naast de PC Wallonie-Bruxelles allen lid van de Partij van Europees Links.

Brussel is het hart van de partijen links van de sociaal democratie. Ook de groenen zijn meer en meer actief in Brussel en hebben er nu een afdeling. Wat ontbreekt is een Vlaams equivalent om tot een effectieve samenwerking te kunnen komen.

De standjes zijn opvallend divers. Linkse bewegingen uit Turkije, Chili, Georgië, Filippijnen, Columbia, Spanje maar ook de  aanwezigheid van Marokkaanse democratische, socialistische en communistische verenigingen valt op.  Zij leggen de nadruk op steun aan de politieke gevangenen in Marokko en vormen front met Abdelkrim el Khattabi.  Voorts ook standjes uit de volksontwikkeling, emancipatiebewegingen enz.  Vele stands bieden een gevarieerd aanbod aan eten.  Uiteraard  zijn ook aanwezig:  ABVV/FTB en hun diverse werkingen, PS en Ecolo. Even verderop houdt aan de Marksten houdt Sp.a haar feest.

De wandeling wordt afgesloten in het lokaal van het Forum van de Kommunistische Partij Vlaanderen, Stalingradlaan 21, bij een foto van Lenin en Lumumba. Door de omvorming van de Vlaamse Kommunistische Partij tot een Forum valt het lidmaatschap vanuit Vlaanderen in Europees Links wellicht weg op het 4de Congres van Europees Links in Madrid half december 2013, zo wist de secretaris van Europees Links te melden. Enkele individuele leden van Europees Links nemen zich voor dan alle partijen links van de Sp.a en Groen in Vlaanderen uit te nodigen voor een infomoment over het nieuwe programma van Europees Links voor de verkiezingen van 2014. In een 2de fase kan gevraagd worden wie zich politiek hierrond kan verzamelen en daar desgevallend organisatorisch vorm aan wil geven.

Jan Hertogen

take down
the paywall
steun ons nu!