Volgende WTO-baas wordt zeker Latijns-Amerikaan
Nieuws, Wereld, WTO -

Volgende WTO-baas wordt zeker Latijns-Amerikaan

De volgende directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) wordt zeker een Latijns-Amerikaan. De 159 lidstaten kiezen volgende maand tussen de Braziliaan Roberto Carvalho de Azevêdo en de Mexicaan Herminio Blanco.

dinsdag 30 april 2013 13:47
Spread the love

De twee kandidaten zijn de enige die de complexe selectieprocedure overleefd hebben die op 1 december van start ging. De beslissing valt op 8 mei. Pas op 31 mei wordt de naam formeel bekend gemaakt.

Pascal Lamy

De huidige directeur-generaal, de Fransman Pascal Lamy, ging in 2005 van start. Hij is aan zijn tweede mandaat bezig en beëindigt dat op 31 augustus.

Lamy vertrekt zonder dat de Doha-ronde tot een eindresultaat is gekomen. Hij heeft die onderhandelingen, die wereldwijd handelsbarrières moet opheffen, nog mee opgestart in 2001, toen hij EU-commissaris voor Handel was.

Het multilaterale systeem lijkt ook verzwakt door het toenemende aantal bilaterale en andere handelsakkoorden, meestal onder impuls van de grote industrielanden. Het Noorden wil vrijere handel, het Zuiden is terughoudend omdat het vreest dat dit vooral tot meer import en niet meer export zal leiden.

Twee blokken

Die meningsverschillen leken tot dusver geen rol te spelen in de selectie van de nieuwe WTO-baas.

Vier kandidaten vielen al af in de beginfase: Alan John Kwadwo Kyerematen uit Ghana, Anabel González uit Costa Rica, Amina Mohamed uit Kenia, en Ahmad Hindawi uit Jordanië. Vorige week werden drie kandidaturen ingetrokken: van Mari Pangestu uit Indonesië, van Tim Groser uit Nieuw-Zeeland, en van Taeho Bark uit Zuid-Korea.

Maar in de twee namen die overblijven kan men wel de twee blokken zien: het Zuiden met de Braziliaan Azevêdo en het Noorden met de Mexicaan Blanco.

Neoliberaal

Blanco studeerde aan de Universiteit van Chicago, van waaruit de neoliberale ideeën werden verspreid die de laatste decennia een groot deel van de wereld hebben gedomineerd.

Hij was van 1990 tot 1993 Mexicaans hoofdonderhandelaar van het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag (Nafta), dat in 1994 van kracht werd.

Praktijkervaring met WTO-kwesties heeft niet, maar men kan ervan uitgaan dat hij de steun krijgt van Nafta-partners VS en Canada.

BRICS

Azevêdo staat bekend om zijn capaciteiten als WTO-onderhandelaar. Hij liet twee belangrijke overwinningen voor zijn land noteren: in een zaak tegen de VS, rond katoensubsidies, en in een zaak tegen de EU, rond een gelijkaardige bescherming van de suikerhandel.

Zijn kandidatuur staat vooral sterk dankzij het Braziliaanse buitenlandbeleid van de laatste tien jaar. Brazilië is een van de opkomende economieën, samen met de andere BRICS-landen Rusland, India, China en Zuid-Afrika.

take down
the paywall
steun ons nu!