Groeten uit Transitië
Nieuws, Economie, Milieu, Boekrecensie, Groeten uit transitië, Eva peeters -

‘Groeten uit Transitië’: CO2-neutraal geproduceerde duurzame ideeën

Het zijn barre tijden voor het belerende vingertje. In 'Groeten uit Transitië' gooien vijf vrouwen aanstekelijk enthousiasme, een karrevracht ideeën, een dosis humor en een pak heldere info in de strijd om een duurzamer leven te propageren. Aangename en inspirerende lectuur voor wie bekommerd is om zijn/haar ecologische voetafdruk.

dinsdag 30 april 2013 10:51
Spread the love

Toegegeven, een buitentoilet zie ik me ook na lezen van het transitiehandboek van Eva Peeters, Mme Zsazsa, Kristien Hens, Dorien Knockaert en Joke Rous nog niet meteen installeren. Of een wormenbak. En wasbare luiers gebruiken zal niet snel voorbij het stadium ‘zou-eigenlijk-moeten-maar-toch-wel-veel-gedoe’ geraken. Terwijl onze ijskast nog even mag blijven.

Maar onkruidpannenkoeken, kraantjeswater, moestuinieren in potten, fairtradechocolade, een wildboeket, beter isoleren; dat is een heel ander verhaal.

De titel van dit handboek, ‘Groeten uit Transitië’, is een knipoog, een grapje. Want Transitië is natuurlijk geen reëel land en evenmin een bereikt eindpunt, een vaste bestemming. Het is eerder een state of mind, een instelling die wil dat een andere wereld denkbaar en mogelijk is én dat de reis daarheen (lees: het overgangstraject) op zich al het doel is.

De schrijvers van dit boek benadrukken dat transitie, de overgang naar een duurzame en sociaal rechtvaardige samenleving, eerder een permanent zoeken is dan een permanente revolutie. Kortom, een continue zoektocht die gepaard gaat met “het vinden van nieuwe wegen, het ontmoeten van nieuwe ideeën en het bijstellen van je route”.

De auteurs spelen met een hoop info in op de noden van mensen die, omdat ze zich bewust zijn van de noodzaak van een economische en ecologische ‘omwenteling’, op zoek zijn naar alternatieven, naar andere wegen. Wie thuis is in de wereld van autodelen, biologische groentepakketten, composttoiletten, duurzaam bouwen, eetbare bloemen en guerrilla gardening, zal weinig nieuws ontdekken in ‘Groeten uit Transitië’, maar voor wie niet goed weet hoe te beginnen aan ‘duurzamer leven’ is het een toegankelijk en informatief naslagwerk.

Met hoofstukken over thema’s als eten (seizoensgroenten, wildplukken, eetbare bloemen, vegetarisme, kraantjeswater, chocolade, bewaren), tuinieren (eigen kweek, insectenbehandeling, guerrilla gardening), vervoer (fiet, autodelen, vrachtschipreizen), lichaamsverzorging (zelfgemaakte deo, shampoo, wasbare luiers, mooncup), bouwen en verbouwen (isoleren, energie, composttoilet) en andere levenswijzen (kooprust, oliedieet, 21-uren week, alternatief geldgebruik).

Daarin worden duurzame veranderingen steevast vanuit een praktische invalshoek benaderd. Telkens gaan de auteurs immers vooral op zoek naar concrete voorbeelden en alternatieven.

Daarbij is de toon absoluut niet prekerig. Maar alhoewel hier geen betweters aan het woord die hoogdravende pleidooien houden, toch gaan de auteurs geen duidelijk standpunten uit de weg. Met name over consumptiegedrag, werktijdverkorting, complementaire munten, het eten van vlees of het nemen van een vliegtuig wordt stelling ingenomen.

De grote principes overschaduwen echter nooit de praktische tips. Dit is een boek voor mensen die vooral iets willen doen en niet beginnen gniffelen wanneer zelfgemaakte boodschappentassen, eigen shampoo, knotswiertapenade, wormencompostela,gedeelde auto’s, wasbare inlegkruisjes en complementaire munten ter sprake komen.

Volgens de auteurs is het “een boek vol goesting” over het goede, groene leven. Zoals het hoort “CO2-neutraal geproduceerd en gedrukt met bio-inkten op Rive 100 natural uncoated, 100% gerecycleerd papier”. Leuk gelayout en op maat van een breed publiek maar vooral ook gedrenkt in een aanstekelijk enthousiasme. En zoals gezegd, een werk dat niet zozeer het eigen grote gelijk wil uitdragen maar dat eerder wil inspireren. De richting aangeven door het voorbeeld te geven heet dat. Het is best leuk in Transitië.

Bestel dit boek in onze shop.

take down
the paywall
steun ons nu!