“Houd olie en gas in de grond om de klimaatwijziging te voorkomen”
Nieuws, Wereld, Milieu -

“Houd olie en gas in de grond om de klimaatwijziging te voorkomen”

Uxbridge — Zeventig procent van de bekende olie- en gasreserves moeten in de grond blijven om gevaarlijke klimaatwijziging te voorkomen. "Gebrek aan leiderschap", zegt een bezorgde wetenschapper op de klimaatbijeenkomst van de VN deze week in Bonn. De energie-industrie spendeerde in 2012 nog 674 miljard dollar om op zoek te gaan naar meer fossiele brandstof.

maandag 29 april 2013 15:26
Spread the love

“Een moratorium op nieuwe investeringen in infrastructuur voor fossiele brandstoffen is voor de hand liggend”, zegt Asad Rehman van Friends of the Earth. “De Verenigde Naties kunnen landen bijeenbrengen om hierover te praten”, zegt hij naar aanleiding van de bijeenkomst die vandaag in het Duitse Bonn van start gaat.

De 195 betrokken partijen van de VN-raamconventie over de klimaatverandering (UNFCCC) ontmoeten elkaar gedurende de hele week om over een nieuw klimaatverdrag vanaf 2020 te onderhandelen. Er worden manieren besproken om de uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen.

De Wereldbank, het Internationaal Energieagentschap en een nieuw rapport van de econoom Nicholas Stern zeggen allemaal dat bijna 70 procent van de bekende reserves van fossiele brandstoffen niet mag worden verbrand willen we de opwarming van de aarde onder de twee graden Celsius houden.

Onlogisch

De gemiddelde temperatuur steeg al met 0,8 graden Celsius en leidde tot het verlies van  grote delen zee-ijs in het noordpoolgebied, extreme weersomstandigheden over de hele wereld, een stijgende zeespiegel, en oceanen die 30 procent zuurder zijn.

Ondertussen zal de concentratie CO2 in de atmosfeer waarschijnlijk 400 deeltjes per miljoen (ppm) bereiken in de maand mei. Dat is voor het eerst zo hoog sinds minstens drie miljoen jaar tijd.

Alle naties zijn onder het UNFCCC overeengekomen om onder de 2 graden Celsius te blijven. Wetenschappers zeggen echter dat we op weg zijn naar een opwarming van minsten 3 graden Celsius, wat nog veel hogere temperaturen zal uitlokken met alle kwalijke gevolgen van dien.

“Nog meer investeringen doen in de infrastructuur voor fossiele brandstoffen is volledig onlogisch”, zegt Rehman.

Denktank Carbon Tracker, die supporters heeft bij onder meer Standard & Poor’s en het Energieagentschap, sluit zich hierbij aan. Het verleende ook zijn medewerking aan het verslag Unburnable Carbon 2013 van Lord Stern.

“De cijfers die dit rapport aanhaalt zijn verbazingwekkend”, zegt olie- en gasanalist Paul Spedding. “Dit rapport maakt duidelijk dat business as usual geen haalbare optie is voor de industrie van fossiele brandstoffen op lange termijn.”

Gebrek aan leiderschap

Terwijl de banken en investeerders eindelijk wakker schieten, zijn de landen al bijna twintig jaar bezig om in het kader van het klimaatverdrag de uitstoot van CO2 te verminderen. Jammer genoeg zijn het diezelfde landen die miljoenen belastinggeld in de industrie van fossiele brandstoffen pompen, zo meldde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorige maand.

“Een compleet gebrek aan leiderschap”, zo reageerde Alden Meyer, directeur strategie van de Union of Concerned Scientists. “De kloof tussen waar we nu zijn en waar we zouden moeten uitkomen wordt elk jaar groter. “

De klimaatgesprekken deze week in Bonn vormen een voorbereiding op de jaarlijkse klimaattop. Die vindt dit jaar in november in Polen plaats.

take down
the paywall
steun ons nu!