Verslag, Nieuws, Cultuur, België, Cultuur, Filter -

LuisterPost: Filter #9

Dit weekend is er de heropening van DOK in Gent. Bij de nieuwe platen zit er zowaar een van Iggy & The Stooges tussen terwijl Stan Lee Cole een complete LP weggeeft. Verder heel wat nieuwe namen voor de zomer (Dour, Pukkelpop, Springtime), naast concerten in het najaar van onder meer Tony Joe White. Verder de lijst van David Bowie en als toemaatje de wonderlijke jacht naar nieuw materiaal van Boards of Canada.

zaterdag 27 april 2013 13:30
Spread the love

Kort Dag

Zaterdag (27 april) is er de opening van DOK, met een gratis concert van Protection Patrol Pinkerton. Zaterdag 27 juli, 18 uur, is dan weer de deadline voor deelname aan het Gentse rockconcours De Beloften dat vorig jaar door Protection Patrol Pinkerton gewonnen werd. Voor meer info: check www.debeloften.be, inschrijven doe je door drie nummers op vi.be te zetten.

Op zondag speelt Villagers in de Gentse Handelsbeurs, terwijl Bart Peeters, ‘t Hof van Commerce, Coely, De Mens, Puggy, Sir Yes Sir, Riguelle, Het Zesde Metaal, Compact Disk Dummies, Douglas Firs, We Are Prostitutes, Nadiem Shah, Moonlight Matters, Soulshakers, The Mixfitz, Merdan Taplak, Captain Steel, Bobalicious en M’sieur cRock zater- en zondag het Festival aan Zee in De Panne opvrolijken.

Gratis & Goed

Mick Harvey (ex-Bad Seeds, ex-Birthday Party) brengt op 29 april zijn zesde soloplaat – Four (Acts of Love) – uit. Hij geeft alvast het voorsmaakje ‘I Wish That I Were Stone’ weg.

En een volledige plaat wordt ook door inlandse artiesten soms cadeau gegeven: Stan Lee Cole (Off The Record) geeft zijn solodebuut The Devil’s Ringtone weg via zijn website. Knap.

Aangekondigd

Het Springtime festival (in Halen op 10 en elf mei) kondigt voor haar zesde editie Xzibit aan, samen met onder anderen Sam Sparro, Felix Da Housecat, Safi en Spreej, ‘t Hof van Commerce, Shy Fx, DJ Hype, Trolly Snatcha, UZ, Ed&Kim, Don Rimini, Coely…

Nieuwe namen op Dour: The Horrors, Two Gallants, Dan Deacon, The 1975, The Van Jets, Superlux, Piano Club, We Are Enfant Terrible, Exsonvaldes, AmenRa, Kadavar, Holograms, Le Prince Harry, Pale Grey, Paon, Recorders, Raketkanon, Robbing Millions, Hudson, Billions Of Comrades, Salut c’est cool en Hugo Freegow, Cupp Cave

Pukkelpop gooit er nog eens 50 namen bovenop en niet van de minste: Eels ,Godspeed You! Black Emperor, Chase & Status, Duck Sauce, Nero, Kendrick Lamar, HAIM, AlunaGeorge, Goose, Paul Kalkbrenner, Soulwax, Dj Fresh, A-Trak, Noisia, Mr Oizo, Crystal Castles, The Magician, Katy B, Bingo Players, Erol Alkan, Mark Ronson, Jamie xx, Doctor P, Flosstradamus, Klangkarussell, Mosca, RL Grime, Dillon Francis, Oneman, Gorgon City, Dismantle, Animal-Music, Bonobo, HURTS, Miles Kane, Johnny Marr, Crystal Fighters, Glen Hansard, Phosphorescent, The Bronx, Bombino, Alkaline Trio, Brand New, Andy Burrows, Cerebral Ballzy, Mala In Cuba, Surfer Blood, Jagwar Ma, In The Valley Below, Nina Nesbitt, Araabmuzik, Deap Vally, Ms Mr, Kate Boy, Factory Floor en Holy Other.

De Lokerse Feesten houden het dan weer op slechts één naam deze keer, maar eentje waar ze blijkbaar enorm trots op zijn: Beady Eye, de band van ex-Oasis Liam Gallagher komt op 5 augustus naar de Grote Kaai.

Helden In Het Park  in het Eeklose Heldenpark is nog steeds gratis en kondigt de volgende namen aan: op donderdag 1 augustus Shakara United en Mokoomba, op donderdag 8 augustus, Black Flower en Imperial Tiger Orchestra, op donderdag 15 augustus, Rod Taylor en Kobo Town en op donderdag 22 augustus The Irie Vibes Band ft. Teddy Dan en Postmen.

De Brusselse AB kondigt zowaar swamprocklegende Tony Joe White aan. De man komt op 14 september en nog wat verderop in het jaar (20 november) speelt in de AB het fijne Americana-gezelschap Night Beds.

Nu uit:

!!! – THR!!!ER

Akron/Family – Sub Verses

Alessi’s Ark – The Still Life

Beacon – The Ways We Separate

Big Black Delta – Big Black Delta

James Blackshaw & Lubomyr Melnyk – The Watchers

Bring Me the Horizon – Sempiternal

Brighton MA – Oh Lost

Colin Stetson – New History Warfare Vol 3: To See More Light

Coliseum – Sister Faith

Coma – In Technicolor

Dead Ghosts – Can’t Get No

Denison Witmer – Denison Witmer

Dupree – Nuestro Camino

The Good Graces – Drawn to You

Guided By Voices – English Little League

The Haxan Clock – Excavation

HIM – Tears on Tape

Iggy and the Stooges – Ready to Die

Jessica Campbell – The Anchor & The Sail

Mick Harvey – Four (Acts of Love)

The Ocean – Pelagial

Os Mutantes – Fool Metal Jack

The Pigeon Detectives – We Met At Sea

Rolin Hunt – The Phoney

Sharks – Selfhood

Sun Kill Moon and The Album Leaf – Perils From the Sea

Vive La Fete – 2013

RIP Scott Miller

Het was weer een spijtige week voor de muziekliefhebbers, want de vaak briljante zanger/gitarist Scott Miller (drijvende kracht achter Game Theory en Loud Family) overleed. Op zijn site worden alle Game Theory-platen gratis ter beschikking gesteld. Probeer zeker het fantastische Lolita Nation, één van dè Amerikaanse cultplaten van de jaren ‘80. Hij ruste in vrede.

Bekijk

Moby en Marc Lanegan brachten ter gelegenheid van Record Store Day een single uit die ‘Lonely Night’ heet. De videoclip kan u hier zien.

Leesvoer

Als er één artikel was dat u deze week moest lezen (in verband met muziek) dan was het wel dat van schrijver Rick Moody. Hij zond een vraag naar David Bowie om zijn nieuwste plaat in een reeks woorden te omschrijven en kreeg er 42 terug. Moody interpreteerde dan op zijn beurt de hele lijst. Fascinerend, diepgravend, hoogstaand.

Ook nog…

Boards of Canada, wonderlijke makers van alternatieve elektronische muziek, hebben op Record Store Day een bijzonder inventief spelletje gespeeld. Het heeft allemaal te maken met een code die ze in zes unieke platen hebben verstopt. Die platen zijn op diverse plaatsen tussen de platenrekken van de deelnemende winkels aan Record Store Day geplaatst en allemaal bevatten ze een ander cijfer dat samen gecombineerd moet worden om tja… om wat te krijgen? Volgens sommigen bevat dit zesendertigdelig getal een wiskundige uitdaging, volgens anderen is het een boodschap in cijfercode. Als het dat laatste is, moet het hele getal gekend zijn eer men de code kan breken. Tot nu toe zijn er 24 getallen gekend. Het wachten is dus op de rest, als die opduikt… Een fascinerend verslag van de zoektocht vind je op het Boards of Canada Message Board

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!