Amerikaanse steden halen geld weg uit oliesector
Nieuws, Milieu, Politiek, VS, IPS, Aardolie -

Amerikaanse steden halen geld weg uit oliesector

De Amerikaanse steden als Seattle en San Francisco hebben beslist dat hun enorme pensioenfondsen klimaatvriendelijker moeten worden. Meer dan tien steden halen investeringen weg bij tweehonderd oliebedrijven.

vrijdag 26 april 2013 17:00
Spread the love

“Investeringen zijn maar een van de middelen die we kunnen gebruiken in de strijd tegen de klimaatveranderingen”, zegt Mike McGinn, burgemeester van Seattle, in een verklaring. “Steden die dit doen, zullen leiders zijn in een nieuw model met nadruk op levenskwaliteit, duurzaamheid en economisch succes. Wij hebben de koppositie hier in Seattle, maar er is nog heel wat meer werk te doen.”

Andere steden die het voorbeeld van Seattle volgden, zijn onder meer Berkeley, Richmond, Rochester en San Fransico. Dinsdag legde San Francisco aan zijn pensioenfonds op, goed voor investeringen van 16 miljard dollar, om maar liefst 583 miljoen dollar weg te halen bij de fossiele brandstofsector.  

In Richmond is de beslissing symbolisch erg belangrijk, omdat er een belangrijke raffinaderij van Chevron gevestigd is – de grootste bron van broeikasgassen in Californië. “Ik ben trots dat we andere steden kunnen vervoegen in deze campagne”, zegt burgemeester Gayle McLaughlin.  “We keren ons af van een industrie die onze gemeenschap en onze planeet vernielt, en investeren in schone energie met nieuwe banen voor onze inwoners.”

Steden op kop

Volgens 350.org, een andere initiatiefnemer van de campagne, worden in nog eens honderd andere steden over het hele land petities gehouden voor gelijkaardige stappen. “Steden nemen de leiding op het vlak van klimaatverandering”, zegt Joel Rogers, directeur van het Mayors Innovation Project, een van de initiatiefnemers van de campagne. “De staten en de federale overheid blijven bij de pakken zitten – de steden weten dat ze zichzelf zullen moeten beschermen.”

“Het is treffend dat Amerikaanse steden de leiding nemen in de strijd om de politieke invloed van de oliesector af te zwakken”, zegt Bill McKibben, oprichter van 350.org. “Steden geven al bakken geld uit om zich te wapenen tegen de stormen en de stijgende zeespiegel die de klimaatverandering veroorzaakt. Het is duidelijk dat het dus geen zin heeft voor hen om de industrie te steunen die dit veroorzaakt.”

De campagne richt zich specifiek op de tweehonderd bedrijven die het leeuwendeel van de wereldwijde reserves aan steenkool, olie en gas bezitten. Die reserves bevatten vijf keer meer CO2 dan wat volgens wetenschappers uitgestoten mag worden om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden, en zo catastrofale gevolgen te vermijden.

take down
the paywall
steun ons nu!