Walmart bouwde één van haar vestigingen tegen alle geldende voorschriften in de nabijheid van de pyramides van Teotihuacan in Mexico (foto IPS Owen Prior)

Walmart built a store less than two km from the ancient Teotihuacan pyramids of Mexico. Credit: Owen Prior/CC BY-SA 2.0

Nieuws, Economie, Politiek, Vakbonden, Corruptie, VS, Mexico, IPS, Sociale uitbuiting, Walmart -

Canadese, Amerikaanse, Mexicaanse vakbonden tegen uitbuiting Walmart

Canadese, Amerikaanse en Mexicaanse vakorganisaties voeren hun strijd tegen Walmart op. Ze beschuldigen de Amerikaanse supermarktketen ervan steekpenningen te betalen aan de lokale overheden en de arbeidsrechten van de werknemers te schenden.

donderdag 25 april 2013 22:17
Spread the love

“We gaan nu onderzoeken hoe we een rechtzaak kunnen aanspannen tegen het bedrijf env ervolgens kijken wat bij de internationale instanties mogelijk is”, zegt Hector de la Cueva, coordinator van het Mexicaanse Centrum voor Arbeidsonderzoek en Syndicaal Advies.

In april vorig jaar meldde The New York Times dat Walmart van 2002 tot 2005 24 miljoen dollar smeergeld had betaald in Mexico om daar nieuwe vestigingen mogelijk te maken. Al sinds eind 2011 lopen in de VS onderzoeken tegen het bedrijf.

Grootste privé werkgever

Walmart is de grootste privé werkgever in Mexico, met meer dan 240.000 werknemers. Die mogen geen vakbonden vormen of op een andere manier hun arbeidsrechten opeisen, anders worden ze ontslagen. Bijna 20 procent van de meer dan tienduizend winkels die Walmart wereldwijd heeft, bevinden zich in dit land.

“Dit schandaal baart ons grote zorgen, want Walmart heeft niet eens zijn eigen ethische code toegepast”, zegt Eduardo Pérez de San Román, directeur Amerika van de UNI Global Union, een federatie van vakbonden die ongeveer twintig miljoen werknemers in 150 landen vertegenwoordigt.

Fel protest

Het Mexicaanse onderzoek naar corruptie verloopt traag. In november liet de regering weten dat uit de eerste onderzoeken geen onregelmatigheden waren naar voren gekomen bij de top van het bedrijf in Mexico.

De voorbije jaren is in Mexico fel geprotesteerd tegen de komst van Walmart-vestigingen. In een zone vlakbij het archeologisch bijzonder waardevolle Teotihuacán, 50 kilometer van de hoofdstad, leverde dat protest tien jaar geleden niets op. De winkel kwam er.

In de zuidelijke deelstaat Puebla konden actievoerders vorig jaar wel een Walmart-filiaal dwarsbomen. Het inspireerde tot nieuwe acties, nu in de steden Xalapa en Orizaba, in de zuidoostelijke Veracruz. Daar bedreigen de Walmart-winkels een groene zone en een waardevol pand uit de jaren ’30.

“De expansie van Walmart is ten koste gegaan van de meest elementaire rechten van de werknemers, want die mogen zich niet vrij organiseren”, zegt de la Cueva. “De Mexicaanse autoriteiten hebben dat toegestaan en toegedekt. Als het ministerie van Werk zou willen optreden, dan heeft ze alle elementen in handen om dat te doen.”

Auteur: 

take down
the paywall
steun ons nu!