(foto EU Humanitarian Aid and Civil Protection)
Nieuws, Boeddhisme, Birma, Etnische minderheden, Anti-islam, Etnisch geweld -

Etnische zuivering in Birma

Een rapport van Human Rights Watch beschrijft hoe de islamitische minderheid in Birma op een georganiseerde manier geterroriseerd, ontheemd en vermoord wordt. Beleidsmakers en boeddhistische monniken zetten niet alleen stelselmatig aan tot geweld. Ze faciliteren het ook en participeren eraan.

woensdag 24 april 2013 19:30
Spread the love

Dit rapport beschrijft hoe sinds juni 2012 minstens 125.000 Rohingya- en andere moslims gewelddadig uit hun huizen verdreven werden om in kampen ondergebracht te worden. Het recht om terug naar huis te keren wordt hen ontzegd en medische hulp wordt vaak geblokkeerd. In mei breekt bovendien het regenseizoen aan. Als de kampen niet verplaatst worden zullen ze overstromen en is een humanitaire ramp onvermijdelijk. Alleen ziet het er niet naar uit dat de lokale autoriteiten zullen ingrijpen.

Met de grond gelijk

Het geweld tegen de Rohingya-moslims kende een eerste triest hoogtepunt in juni vorig jaar. Na de moord op een jonge vrouw uit de staat Arakan raakten de al gespannen gemoederen tussen moslims en boeddhisten verhit. Er braken rellen uit en vier moslimwijken werden aangevallen en verwoest.

Op 23 oktober volgde een veel georganiseerdere aanval op moslims. Maanden op voorhand verspreidden onder meer de nationalistische partij RNDP en lokale monniken uit Arakan haatdragende boodschappen via pamfletten en publieke verklaringen. Hierop werden negen dorpen aangevallen en met de grond gelijk gemaakt. Er werden die dag minstens zeventig Rohingya-moslims vermoord waaronder 28 kinderen. Dertien onder hen waren jonger dan vijf jaar.

Overheid is actief medeplichtig

Het geweld tegen de moslimminderheid blijft sindsdien voortduren. Er is sprake van de systematische verwoesting van moskeeën, gewelddadige massa-arrestaties maar bijvoorbeeld ook het ontzeggen van werkgelegenheid en basisrechten. De vele moslims die dagelijks via het water naar Bangladesh proberen te vluchten zouden ook het risico lopen beschoten te worden.

Het rapport toont bovendien aan dat de Birmese overheid niet alleen geen ernstige poging doet het geweld stop te zetten of de daders te straffen. Politieke en religieuze leiders uit Arakan planden, organiseerden en stuurden zelfs aan op de gewelddadige aanvallen.

“De Birmese vredesactiviste en en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi blijft opvallend stil blijft over deze etnische zuivering”

Uit de meer dan honderd interviews die Human Rights Watch deed met vooral overlevenden en getuigen maar ook met daders, diplomaten en hulpverleners, blijkt dan ook dat onder meer veiligheidstroepen en politie toekijken of zelfs deelnemen aan het geweld.

EU kijkt toe

Kritische stemmen merken op dat de Birmese vredesactiviste en en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi opvallend stil blijft over de etnische zuivering. Nog frappanter is echter dat de EU net nu haar economische sancties jegens Birma opheft. De reden hiervoor is dat er een nieuwe democratische wind zou waaien door Birma.

take down
the paywall
steun ons nu!