Elk jaar ondernemen duizenden mensen een riskante zeereis in een wanhopige poging om Europa te bereiken. Sommigen trachten aan extreme armoede te ontsnappen, anderen zijn op de vlucht voor vervolging en geweld.
Duizenden migranten en asielzoekers overleefden de reis niet. Vorige maand nog verdronken zes Syriërs toen hun boot in moeilijkheden kwam in de Egeïsche zee tussen Turkije en Griekenland.
De afgelopen tien jaar stellen Europese landen alles in het werk om de buitengrenzen van Europa af te schermen: Fort Europa. Maar verschillende beleidsmaatregelen die de EU trof, brengen het leven van migranten, asielzoekers en vluchtelingen in gevaar.
De strenge grenscontroles dwingen migranten en asielzoekers nog gevaarlijkere routes te kiezen, soms met fatale gevolgen.
De lidstaten van de Europese Unie willen koste wat het kost vermijden dat mensen de buitengrenzen van de Unie bereiken. Zo worden bijvoorbeeld bootjes onderschept op volle zee en teruggestuurd naar hun vertrekpunt.
Deze praktijk is strijdig met het internationaal recht. Elk individu heeft het recht om asiel aan te vragen. Europese landen zijn verplicht om elk verzoek tot bescherming grondig en op individuele basis te onderzoeken.
Het Europese beleid met betrekking tot grenscontroles is ook zeer ontransparant. De volledige impact van het grensbeleid op mensenrechten is dus moeilijk in te schatten, vindt Amnesty International.