Het echte leven van Ionas, een jonge Griek
Griekenland, Arm Europa, Griekenland persoonlijke verhalen, Griekenland crisis, Griekenland bezuinigingen, Armoede Europa -

Het echte leven van Ionas, een jonge Griek

dinsdag 23 april 2013 14:00
Spread the love

Ik sprak zojuist met mijn zoon. Hij had op tv naar een reportage zitten kijken over de crisis en de politiek, iets wat ik al tijden niet meer doe omdat ik er alleen maar kwaad van word. Hij klonk zó teleurgesteld, dat mijn boosheid op de politici en de politiek omsloeg in verdriet…

Hij is een politiek bewust persoon, wil per se zijn stem uitbrengen en wil dus op de hoogte zijn om de juiste keuze te kunnen maken als de tijd komt. Van kleins af aan heeft hij met de paplepel ingegoten gekregen dat als je hard werkt en eerlijk bent je kunt bereiken wat je wilt in het leven. Met zijn Nederlandse moeder en Griekse vader groeide hij op met de waarden en normen van beide culturen. Hij wist niet beter dan dat de Pasok de partij was die het beste paste bij onze waarden en normen en zodra hij mocht stemmen, was dat dan ook de partij waar zijn stem naar geweten naartoe ging.

Hij kreeg het al jong voor zijn kiezen in het leven. Hij was 19 jaar en begon net aan zijn studie Politieke Wetenschappen, toen zijn vader overleed. Ineens was hij de kostwinner, moest zijn studie laten vallen om het werk van zijn vader voort te zetten en zijn moeder en zusje te onderhouden. Hij deed hier nooit zijn beklag over, zag het als de kaarten die hem bedeeld werden in het leven.

Zijn werk was tuin-en zwembad onderhoud. Al gauw begonnen zijn klanten te klagen over de crisis en wilde de één na de ander hem minder gaan betalen en na niet al te lange tijd verloor hij de meeste van zijn klanten omdat die merkten dat Albanezen en Pakistanen voor een schijntje het werk deden. Nu heeft Ionas nog drie klanten die hem minder dan de helft betalen dan vroeger en kan hij twee dagen per week helpen als automonteur bij een bedrijf in de buurt. Per maand verdient hij zo nog geen 400 euro, en met een jeugdwerkloosheid van 52% (*) is er ook geen uitzicht op ander of meer werk. Zijn vriendin werkt 40 uur per week als kapster met een salaris van net onder de 400 euro, voor zolang als het duurt, want het kapsalon gaat binnenkort sluiten. Oneerlijk, ja, erover klagen, nee! Degenen die nog werk hebben worden grof uitgebuit door hun werkgevers onder het motto: “Graag of niet, voor jou tien anderen.”

Hij voelt dat de toekomst hem onder de voeten vandaan gemaaid wordt. Hij is eerlijk en bereid hard te werken, maar is niet in staat om een gezin te stichten. Dus is hij teleurgesteld. In de politiek die hem in deze situatie heeft doen belanden. In de Pasok die de verkeerde maatregelen neemt waardoor hij zijn toekomst verliest. Maar hij is zelfs teleurgesteld over zijn eigen stem! Als je hem een jaar geleden gezegd zou hebben dat hij op het extreem-rechtse Laos zou stemmen, had hij je voor gek verklaard! Maar hij wil ook niet stemmen op de linkse ´nee-zeggers´, die nooit met een duidelijk alternatief of voorstel komen. Hij is teleurgesteld in het Griekse volk dat nazi-partijen als de ´Gouden Dageraad` het parlement in helpt, teleurgesteld in het land waar hij zoveel van houdt! Hij hoort bij de ´verloren´ generatie van jonge Grieken die geen toekomst zien door de misdaden van politici waarmee ze opgegroeid zijn en op vertrouwden!

Als moeder wil je je kind altijd goede raad geven als hij geen uitweg ziet, maar nu weet ik het ook even niet… Al die dingen die we hem van jongs af aan leerden blijken een leugen geweest te zijn. Dus wie ben ik om hem nu te adviseren?

Komt tijd, komt raad, zullen we maar denken.

Margot Zeebregts

(*Deze notitie werd geschreven tijdens de dubbele verkiezingen in Griekenland in mei/juni 2012. Nog geen jaar later is de jeugdwerkloosheid opgelopen tot bijna 62%. De nationalistische partij Laos is sterk verzwakt uit de verkiezingen gekomen ten voordele van de fascistische partij ‘Gouden Dageraad’ die volgens de laatste polls nu de derde grootste partij is van Griekenland – en ten voordele van de regeringspartij Nea Dimokratia die overlopers van Laos opgenomen heeft in eigen rangen en zelfs benoemd heeft op ministerposten.)

Wie in Griekenland woont en zich geroepen voelt om zijn of haar persoonlijke verhaal te delen en mee te schrijven aan dit grote dagboek “Grieks Geluid”, kan een bericht sturen naar de pagina ‘Ariadnes dream’ en/of ‘Hart voor Griekenland’. Alle verhalen dienen in de Nederlandse taal geschreven te worden. De teksten worden vertrouwelijk behandeld door de beheerders en anoniem gepubliceerd, tenzij uitdrukkelijk verzocht wordt om deze op naam te publiceren. De beheerders zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud en behouden zich het recht om een verhaal niet te publiceren of te corrigeren op spellings- en andere taalfouten. Inhoudelijke aanpassingen kunnen alleen gebeuren na overleg met de schrijver.

take down
the paywall
steun ons nu!