We kunnen weer even verder

Een gewoon mens moet maar content zijn met 400 euro per maand

dinsdag 23 april 2013 22:10
Spread the love

Het “vooral neutraal” syndicaat voor Zelfstandigen stelt steeds meer schijnsollicitaties vast.

Het NSZ is er volgens een onderzoek die ze zelf gevoerd hebben achter gekomen dat werkzoekenden in feite niet geïnteresseerd zijn in een job maar gewoon even willen aantonen dat ze naar werk gezocht hebben om dan gewoon een tijdje verder te kunnen.

In een artikel in de krant “De Morgen” mogen zaakvoerders Frank Derkinderen en Dirk Vander Vliet hun ei kwijt.

Frank Derkinderen merkt wel op dat we moeten attent blijven, het gros zegt hij wil werken maar het zijn die anderen. Iemand moet hem gezegd hebben dat hij “voor die prijs liever in zijn hof in de zon ligt”. Laat ik maar meteen in huis vallen Mr. Derkinderen en u vragen wat die prijs dan wel was. Dan kunnen we tenminste op een zinvolle manier ingaan op uw aantijgingen. Dhr. Derkinderen merk verder op dat hij steeds minder begrijpt van de mentaliteit van de mensen. Jammer, want door zijn gratuite opmerkingen begrijpen wij wel steeds meer van de mentaliteit van de ondernemer.

Dhr. Vander Vliet is eveneens teleurgesteld. Je geeft mensen een opleiding en kleding zegt hij en na drie dagen laten ze niets meer van zich horen. Ik dacht dat het hier om werkkleding ging toch? Moet men daar dan blij mee zijn of een knieval doen voor zoveel goedheid?  Hij heeft tevens de indruk dat mensen steeds meer moeite hebben met pure fysieke arbeid. Ook hij zou het liefst van 8u tot 16u werken en nadien in de zon zitten zegt hij. Mr. Vander Vliet is blijkbaar even niet mee met zijn tijd neem ik aan. De hongerlonen die vandaag worden uitbetaald voor zware arbeid  bieden hoegenaamd geen garantie meer op welvaart voor de werknemer. Je kan er je huur mee betalen, met moeite je gas- en elektriciteitsrekening en af en toe hou je genoeg over voor eten en kleding. Eventjes in de zon gaan liggen gaat nog net, maar dan zonder fancy tuin-set, barbecue, wit strand of palmboom. Voorts laat hij uitschijnen dat werknemers ook nog van allerlei premiestelsels en gunstmaatregelen genieten. Euh…mag ik even, die gunstmaatregelen en premiestelsels is dat niet iets waar vooral de werkgever van profiteert?  Bovendien zou je voor minder een fysiek intensieve job weigeren, wetende dat je verplicht bent om ook deze hondenjob tot het einde der dagen te blijven uitvoeren zonder enig medeleven voor dezen die een zwaar beroep uitvoeren. Dirk Vander Vliet is er zich wel terdege van bewust, zo dom ziet hij er immers niet uit, dat werknemers in de harde sector echt niet dezen zij die het langst zullen leven. Versleten botten, spierpijnen, ouderdomsmoeheid zijn maar enkele verschijnselen die het resultaat weerspiegelen van de harde arbeid die in het neoliberaal tijdperk straal genegeerd worden.

Dat mensen een schijnsollicitatie zouden voeren ligt dus misschien wel meer aan de ondernemer die het gesprek afneemt dan aan de werkwillige die al snel merkt welk vlees hij in de kuip heeft. En geloof me heren, ons aller socialiste Monica De Coninck heeft er voor gezorgd dat wie als gehuwde of samenwonende werkloos blijft nog slechts het mensonterende bedrag van 400€ krijgt als tegemoetkoming in het leed dat hem overkomt. Waarmee ze dan weer even verder kunnen zegt u? Jullie aantijgingen zijn gewoon beschamend.

Toch nog even dit meegeven. Nog maar een paar jaar geleden vond ik op een interim site de job van mijn leven. Het bedrijf betaalde 7€ per uur en vervolledigde de advertentie met:

Wat bieden wij? Een “plezante werksfeer”. Toen ik aan het interimkantoor opmerkte dat het daar wel heel plezant moet zijn wil je er voor 7€ gaan werken bleven ze mij het antwoord verschuldigd!

take down
the paywall
steun ons nu!