Nieuws, België -

Nihad Taouil: “Frappant dat ze net een moslima viseren die zich maatschappelijk engageert”

De meerderheid in Boom schaarde zich donderdag achter een verbod op het dragen van godsdienstige kentekens in de gemeenteraad en het college. Het verbod viseert gemeenteraadslid Nihad Taouil die als enige een hoofddoek draagt. Haar reactie in een interview met DeWereldMorgen.be.

maandag 22 april 2013 17:38
Spread the love

Nihad Taouil reageert scherp in een interview met DeWereldMorgen.be: “Het hoofddoekenverbod vind ik onrechtvaardig en discriminerend zowel ten aanzien van mezelf maar ook ten aanzien van de andere gelovigen binnen de gemeenteraad. De neutraliteit wordt hier misbruikt. Ik hoef als gemeenteraadslid niet neutraal te zijn omdat mensen me hebben gekozen voor wie ik ben en omwille van mijn ideologische voorkeuren. Ik zal dus zeker mijn hoofddoek niet uitdoen.”

“Ik ga in de gemeenteraad ook geen discussie voeren over mijn motieven waarom ik die hoofddoek graag draag en wat die juist inhoudt. Ik ben als sociaal werkster bekommerd om de maatschappelijke thema’s in mijn gemeente en daar wil ik het over hebben.”

Nihad Taouil stond op de vijftiende plaats op de lijst van Boom Eén. Zo goed als onverkiesbaar dus, maar ze sprong over heel wat andere mensen heen met 492 voorkeurstemmen, meer dan alle anderen die schepen werden in de nieuwe coalitie onder leiding van N-VA. “Ik heb inderdaad heel wat voorkeursstemmen gehaald. Ik heb intensief campagne gevoerd met de hulp van familie en vrienden. Ik kreeg 492 voorkeursstemmen. De zesde beste plaats hier in Boom en ik stond op een amper verkiesbare vijftiende plaats op de lijst Boom Eén.” 

Nihad Taouil vindt het jammer dat de Boomse meerderheid het verbod goedkeurde dat er is gekomen op vraag van het Vlaams Belang. “We leven in een rechtse maatschappij waar je je blijkbaar populair kan maken met een hoofddoekenverbod af”, zegt Taouil.

“Dit had ik niet verwacht van burgemeester Jeroen Baert (N-VA, red). Als burgervader heb je een verzoenende rol te spelen in je stad of gemeente. En met zo’n verbod werk je alleen maar de polarisatie in de hand.” 

“We hebben vanavond fractievergadering waar we zullen bespreken welke stappen we zelf nog gaan ondernemen”, zegt Taouil. Ze is wel blij dat het verbod al op de tafel van de provinciegouverneur ligt.

Taouil: “Nu er juist een debat wordt gevoerd over radicaliserende moslimjongeren die zich niet gelukkig voelen in Vlaanderen en altijd met de vinger gewezen worden als niet geïntegreerd, is het toch frappant dat jongeren die wel geëngageerd zijn worden aangepakt. Terwijl ik als gemeenteraadslid een bondgenoot ben om het samenleven in de gemeente mogelijk te maken en radicalisering tegen te gaan.” 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!