Verslag, Nieuws, Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Erfgoeddag, Erfgoed -

Erfgoeddag: Stop de tijd!

We zijn slechts het product van ons verleden. Onze cultuur en onze leefgewoontes zijn stelselmatig ontwikkeld. Erfgoeddag biedt een unieke gelegenheid om ons daarmee te confronteren. Musea maar ook archieven en andere plaatsen waar echo's van het verleden nog naklinken tonen op deze dag even hun - of liever onze gemeenschappelijke - schatten, als het ware bevroren in de tijd. Ik nam een kijkje bij enkele deelnemende organisaties in Antwerpen.

maandag 22 april 2013 10:20
Spread the love

Tijdsnotatie speelt een enorm grote rol om ons te situeren in het verloop van gebeurtenissen. Het begon met het nauwkeurig vastleggen van dag of nacht, met de maanstanden, eb en vloed, de stand van de sterren. Er werden allerlei apparaten ontwikkeld die steeds betere en meer gedetailleerde informatie bezorgden. Monolitische structuren, zonnewijzers, wateruurwerken, klokken en kalenders lieten toe een grip op de tijd te krijgen, om seizoenen te voorspellen en belangrijke data een tijdstempel te geven. Dit fraaie exemplaar hangt in het Maagdenhuis.

take down
the paywall
steun ons nu!