Welvaert, brief 001
Antwerpen, Duurzaam, MAS, TimeCircus, Welvaert Welton -

Welvaert, brief 001

donderdag 18 april 2013 17:11
Spread the love

Bram,

Al jaren komen we ekaar tegen op toffe momenten, meestal momenten vol creativiteit, positieve energie, muziek en feest, feest met de vrienden. Ik heb niet alles van Time Circus meegemaakt, al had ik dat best gewild, maar ik koester de beste herinneringen aan heel wat events waar jij de auteur van was of er op een of andere manier bij betrokken waart om uw talenten op bot te vieren. Op het laatste moment – communicatie is nooit jullie sterkte geweest – hoorde ik de voorbije zomer van de officiële opening van een nieuw project van Time Circus in Antwerpen op het Eilandje. Het zou ergens aan het MAS zijn, makkelijk te vinden.

Het was ‘aan’ het MAS, op twee pontons die daar in het Bonaparte dok lagen, ik was te laat, trein en fiets combineren is niet ideaal voor last-minute beslissingen. Ik had, je weet maar nooit, mijn camera meegenomen, Marc Van Peel stond bovenop die mega grote kraan te speechen, in zijn hoedanigheid van een of andere bestuursfunctie van de Antwerpse haven, Patrick Jansens stond in het publiek. Ik wist niet goed of ik dit wel wou filmen, mijn microfoon zat nog ingepakt in mijn rugzak en ik zag zoveel bekende gezichten om te groeten en een pint mee te pakken.

Waar ging dit allemaal over? De haven had blijkbaar de lokatie en hun kraan-ponton, ‘kronton’ zoals gij het zo grappig naam geeft, ter beschikking van het Welvaert-kunstproject gesteld tot in 2014, twee jaar. Er was geen persbrochure maar wie uitleg wou kon bij u terecht, ik plugde mijn microfoon en zette de camera aan, niet echt om een afgewogen nieuws-item te maken maar gewoon het buikgevoel dat mij al meer dan eens goed had geleid.

Jij praatte er op los en ik kreeg het bingo-gevoel, whaauw!, wat een fantastisch project, wat een mega droom. Alles zat juist, en jij liep ook met dat gevoel. Je zat al verder dan Antwerpen, jou droom gaat tien jaar ver en je stelde al meteen de verste limiet die dit project ooit kon bereiken. Matadi, Kinshassa.

Bram, corrigeer mij als ik te veel mijn eigen verwachtingen invul, maar zoals ik het begrijp, breidt Welvaert een stukje publieke ruimte uit, met een paar pontons en verbindende constructies en voert daar, drijvend op het water, een vrij dialoog met de stad, met de mensen van de stad.

Een dialoog over duurzaamheid, hoe we de dingen beter kunnen aanpakken, goeie dingen doen zonder gestuurd te worden door de economische wetten waar alles met geld gerelateerd is, waar steeds die dwingende markt-logica van de groei opduikt. Werken met afval, met al die materie die als afval wordt gepercipieerd maar in jullie logica weer nuttig en bruikbaar wordt. Essentieel bij Welvaert is “niks kopen, alles vinden en krijgen” en daarbovenop het besef dat mensen twee handen hebben en er veel mensen op zoek zijn naar goeie oplossingen voor de samenleving. Ideaal is daarbij dat Welvaert een kunstproject is, los van economische doelstellingen, een onderzoeksproject los van  enige politieke agenda, Kunst als vrijzone, Kunst  van de bricoleurs-kunstenaars van Time Circus

Bram, je weet nog dat ik een tijdje als gastdocent werkte in de KASK, in die afdeling waar jij voordien was afgestudeerd. Ik kwam uit het commerciële video-circuit en had de indruk van daar met mijn gat in de boter te vallen. Ik was zot van die creativiteit en vrijheid in de ‘echte’ kunstwereld – ook daar is heel veel fake en commercie – en nu vind ik dat gevoel terug in Welvaert. Ik wou helpen en heb een communicatie kanaal bedisseld bij deWereldMorgen, je weet ondertussen wel dat dWM een ongebonden nieuws-site voor burger-joernalistiek is.

Buiten mijn professioneel videowerk draai ik al jaren met mijn handycam. Ik hou van de deconstructie van die beeldtaal die door de commerciële managers wordt bepaald en ga proberen rapporteren over Welvaert in mijn eigen vrije bricolage videotaal. Zoals gij niet echt wist hoe het met Welvaert zou verlopen weet ik ook niet hoe ik het verder ga doen maar ik denk dat we dezelfde grote droom delen en dat is het belangrijkste. Ik weet niks, ik ben niks maar ik heb grote dromen.

Abraço

John

Welvaert Welton is een nieuw project van het Antwerps kunstenaarscollectief Timecircus vzw.

Op zondag 21 april vindt er de eerste duurzame markt plaats, met lokale creatievelingen, do-it-yourselvers, een grote kledingruil, vers bereide burgers van La Vie Est Belle, de honing van de Miellerie), etc…  

Van 10 tot 18u. Vrije toegang, in het Bonapartedok aan het MAS

take down
the paywall
steun ons nu!