Moderne slavernij in Griekenland
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Griekenland, Seizoenarbeid -

Moderne slavernij in Griekenland

Woensdag werd in Griekenland het vuur geopend op zo'n 200 aardbeienplukkers. De arbeiders uit Bangladesh kwamen op straat omdat ze al zes maanden niet betaald werden voor hun werk. Het kwam tot een ernstig dispuut met de ploegbazen. Zeker twintig mensen raakten gewond.

donderdag 18 april 2013 19:00
Spread the love

Minstens één van de voormannen zou een karabijn hebben gegrepen en op de Bengalezen beginnen schieten. De gewonden – niemand is in levensgevaar – zijn naar de ziekenhuizen van Patras en Pyrgos overgebracht. De eigenaar van het landbouwbedrijf is intussen opgepakt en de politie is nog op zoek naar de schutter(s). Op dit moment zouden twee verdachten zijn opgepakt.

De plaats van het voorval, Nea Manolada, kwam eerder al met soortgelijke feiten in het nieuws. Drie jaar geleden werd een immigrant die op het land werkte door dorpsbewoners mishandeld. Ze sloegen hem met zijn hoofd door een autoruit en bonden hem vast aan een motorfiets waarmee ze hem door het dorp sleurden.

Schending mensenrechten in de Griekse landbouw

De Griekse land- en tuinbouw draait al jaren op de goedkope arbeid van legale en illegale immigranten. In Marathon bijvoorbeeld, zowat de groenten- en fruitschuur van Attica, zijn heel veel Indiërs, Pakistanen en Bengalezen actief.

Ze werken er op het land tegen een hongerloon en hopen zo genoeg geld te verdienen om de mensensmokkelaars te betalen die hen dan naar Italië of verder binnen Europa proberen te brengen.

Ook elders in Griekenland werken nog steeds heel wat immigranten op het land. Zij doen het werk dat de meeste Grieken (nog) niet willen doen. De werkgevers betalen geen sociale bijdragen en houden de lonen zo laag mogelijk. Het is een systeem van uitbuiting dat al meer dan een decennium aan de gang is en waar vanuit de overheid weinig aan wordt gedaan.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!