Aleta Ba'un, coördinator van 11.11.11-partner OAT uit Indonesië, is één van de zes laureaten van de Goldman Environmental Prize 2013 (foto: Goldman Environmental Prize, San Francisco).
Nieuws, Milieu, 11.11.11, Transitie, Indonesië, Monocultuur, Duurzame landbouw, Inheemse bevolkingsgroepen, Mijnbouwbedrijven, West-Timor, Goldman Environmental Prize, Milieubescherming, Aleta Ba'un, Molo-gemeenschappen, OAT, Marmerexploitatie, Mangaanmijnen - Kris Vanslambrouck

Aleta Ba’un uit Indonesië wint Goldman Environmental Prize, de ‘groene Nobelprijs’

Maandag 15 april werd in San Francisco de Goldman Environmental Prize uitgereikt, één van de meest prestigieuze prijzen voor activisten die zich lokaal inzetten voor de bescherming van het milieu. Aleta Ba'un, coördinator van 11.11.11-partner OAT uit Indonesië, is één van de zes laureaten.

donderdag 18 april 2013 12:30
Spread the love

Aleta Ba’un is het charismatische boegbeeld van het succesvolle verzet van de Molo-bevolking tegen de vernietiging van hun leefmilieu door de exploitatie van marmer- en mangaanmijnen.

Sterke verbondenheid met de natuur van West-Timor

De Molo-gemeenschap leeft in één van de meest vruchtbare gebieden van West-Timor, het westelijke deel van het eiland Timor dat deel uitmaakt van Indonesië. De streek is belangrijk voor de voedselvoorziening van de hele provincie. De Molo-gemeenschap is sterk verbonden met de natuur, rotsen hebben er een spirituele betekenis.

“Het water staat voor ons bloed, de rotsen zijn de ruggengraat, bos en grond zijn onze haren en huid en de aarde is vlees. Elk kind krijgt als tweede naam de naam van een rots.”

In de jaren negentig werd net deze gemeenschap geconfronteerd met mijnindustrie, met name de ontginning van marmer, wat zou betekenen dat hun spirituele rotsen kapotgezaagd worden en zowel de natuur als de Molo zou ontwrichten.

Dit inspireerde Aleta Ba’un om samen met twee andere dorpsgenoten de dorpen beter te wapenen tegen de mijnbouwbedrijven. Ze slaagden erin om de activiteiten van de mijnbouwbedrijven soms maandenlang op non-actief te zetten.

“We moeten beseffen dat wat gebeurt in de heuvels gevolgen heeft voor de lager gelegen gebieden. Boskap voor plantages en monocultuur veroorzaken problemen voor de watertoevoer stroomafwaarts. Daarom moeten de drie bevolkingsgroepen in dit gebied zich verenigen om de weelde van de natuur beter te beschermen. Alleen als we ons leefmilieu beschermen, zullen wij genoeg voedsel kunnen telen. Dat is belangrijk als het klimaat verandert.”

Stilaan werd hun pionierswerk een krachtige beweging, OAT, tegen het vernietigen van het milieu, maar ook voor het behoud van de inheemse gewoonten en tradities. De landbouw moet duurzamer, het weven van traditionele doeken wordt opnieuw opgepikt, de rituelen voor onder meer de bijenteelt worden in ere hersteld.

OAT telt nu reeds 120 groepen van telkens 10 tot 12 leden, verspreid over 23 dorpen van de Molo-gemeenschap.

Het is niet de eerste keer dat een 11.11.11-partner de Goldman Prize wint. Vorig jaar viel de eer te beurt aan Edward Gariguez van 11.11.11-partner Alamin uit de Filipijnen: http://www.11.be/11/component/one/artikel/detail/detail/groene_nobelprijs_edwin_gariguez,104205

Kris Vanslambrouck

Kris Vanslambrouck is verantwoordelijke voor de 11.11.11-partnerwerking in Azië.

take down
the paywall
steun ons nu!