Foto: Bert van Dijk
Nieuws, Wereld, Milieu, Klimaatverandering, VN-Millenniumdoelstellingen, Verwoestijning -

168 landen vechten tegen de woestijn

Wereldwijd kampen nu al 168 landen met verwoestijning en degradatie van land. Dat is vooral het gevolg van intensieve landbouw en de klimaatverandering.

donderdag 18 april 2013 19:40
Spread the love

Tot nog toe werd het aantal landen dat tegen de oprukkende verwoestijning moet vechten, geschat op 110, maar het werkelijke aantal blijkt veel hoger te liggen. Volgens de Verenigde Naties (VN) is het opgelopen tot 168 landen.

Jaarlijks gaat wereldwijd een enorme oppervlakte aan land verloren. De economische kosten die daarmee gepaard gaan, bedragen maar liefst 375 miljard euro per jaar, stelt de VN.

Er zijn veel oorzaken voor de degradatie van land, maar vaak hebben ze te maken met uitputting door intensieve landbouw of slecht waterbeheer en klimaatinvloeden zoals droogte en de opwarming van de aarde.

Honger

In Afrika alleen al gaat 4 tot 12 procent van de landbouwproductie verloren door de achteruitgang van de gronden, wat leidt tot chronische honger en conflicten. Maar het probleem beperkt zich niet tot Afrika. In China hebben meer dan 400 miljoen inwoners te maken met bodemerosie, met een geschat jaarlijks economisch verlies van 7,6 miljard euro. Ook in India rukt de woestijn steeds sneller op.

Op een top in het Duitse Bonn deze week van de UNCCD, de VN-conventie tegen Verwoestijning, zoeken landen uit de hele wereld naar oplossingen. Ze bereiden een volgende top voor in Namibië, waar nieuwe doelstellingen vastgelegd moeten worden.

Mogelijk wordt het duurzaam gebruik van land onderdeel van de doelstellingen van de VN die na 2015 de Millenniumdoelstellingen moeten vervangen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!