Mexicaanse Nobelprijswinnaar pleit voor CO2-taks
Nieuws, Milieu, Mexico, CO2-uitstoot -

Mexicaanse Nobelprijswinnaar pleit voor CO2-taks

De Mexicaanse Nobelprijswinnaar Mario Molina pleit ervoor een belasting op CO2-uitstoot in te voeren om de klimaatverandering tegen te gaan.

dinsdag 16 april 2013 18:31
Spread the love

Mario Molina won in 1995 de Nobelprijs voor chemie. In een toespraak voor de Mexicaanse Senaat pleitte hij ervoor meteen een CO2-taks te heffen. “Op die manier kan de markt de goedkoopste reducties vinden via een nieuw internationaal akkoord. Zij kan ook de investering in onderzoek, ontwikkeling en demonstratie van energietechnologie opvoeren”, legde hij nadien uit.

30 procent minder

Volgens gegevens van het ministerie van Leefmilieu stoot Mexico jaarlijks 748 miljoen ton CO2 uit. Het land hoopt de uitstoot met 30 procent te verminderen tegen 2020 (met het jaar 2000 als basis) en met 50 procent tegen 2050. Het wil dat doen via meer hernieuwbare energie, meer energie-efficiëntie en beter bosbeheer.

De milieudoelstellingen zullen deel uitmaken van het Nationale Ontwikkelingsplan 2013-2018 dat de regering van Enrique Peña Nieto voorbereidt.

Internationaal voorbeeld

Mexico geldt internationaal als een voorbeeld voor moderne milieuwetgeving. Op het Wereldcongres voor Milieuwetgeving vorig jaar in Rio de Janeiro was er veel lof voor twee nieuwe Mexicaanse milieuwetten, een over burgerbescherming en een over klimaatwijziging.

De wet op de klimaatwijziging verplichtte de regering om een strategie uit te werken met beschermingsmaatregelen tegen de gevolgen van de opwarming van de aarde. Tegelijk hervormde het land twee andere wetten, wat de uitstoot van broeikasgassen door ontbossing moet verminderen en het beheer van milieudiensten moet optimaliseren.

Het Mexicaanse Cancún was drie jaar geleden gastheer voor een (mislukte) VN-klimaattop.

take down
the paywall
steun ons nu!