Griekenland: Gemorrel aan het dak boven ons hoofd
Griekenland, Eurocrisis, Arm Europa, Griekenland persoonlijke verhalen, Griekenland crisis, Griekenland bezuinigingen, Griekenland belastingen -

Griekenland: Gemorrel aan het dak boven ons hoofd

dinsdag 16 april 2013 07:34
Spread the love


 

“Wat is het stil op straat”, zegt de oude vrouw voor mij in de bakkerswinkel. “Dat verbaast me niets”, reageert de bakkersvrouw, “De mensen zetten ‘s ochtends de radio aan en daarna willen ze hun bed niet meer uit”, vervolgt ze, een goudkleurig maisbrood in vloeipapier wikkelend. “Vooral mensen die een leven lang kromgelegen hebben om een huis aan hun kinderen na te kunnen laten moeten het ontgelden”, vindt ze,” heb je het gehoord? We krijgen weer nieuwe belastingen!”

Het oudje vertrekt hoofdschuddend met het broodje onder de arm. Zij hoort bij de generatie voor wie de ‘prika’, de bruidsschat, heel gebruikelijk was. Dochters kregen bij hun trouwen een huis mee. Vaak was dit al generatieslang een familiebezit. Ook aan zonen werden familiebezittingen in de vorm van een bedrijf, grond of vastgoed van vader op zoon doorgegeven. Dit gebeurt nog steeds, veel Grieken kunnen pas rustig sterven als zij hun kinderen ‘goed voorzien’ hebben.

Het bezit in onroerend goed ligt in Griekenland dan ook hoog. Al bestaat dit vaak uit een huis in een ver dorp: 80% van de Grieken is vastgoedbezitter. Nieuw is dat deze erfstukken veel Grieken een blok aan het been zijn geworden. In minder dan 3 jaar zijn Grieken 6 maal hogere belastingen gaan betalen over vastgoed, volgens cijfers van de belastingdienst. Recent onderzoek laat zien dat de helft van de bezitters hun belastingen niet kunnen betalen. Toch heeft de regering nieuwe belasting op vastgoed aangekondigd.

Experts verwachten dat de nieuwe belasting de vastgoedmarkt verder zal verslechteren. Belastingen vliegen omhoog, het marktsentiment is negatief, mensen hebben geen idee wat zij zullen gaan betalen over hun bezittingen. Dit veroorzaakt instabiliteit. Na het vijfde jaar van negatieve groei beginnen de huizen beneden de waarde op de belastingaanslagen te vallen. Dit is vooral het geval in bepaalde wijken van Athene en in het centrum van Piraeus. Hier bedraagt de waarde van een flat van 90 m2 op de belastingaanslag 85.000 euro, terwijl de verkoopwaarde tot 45.000 euro is gezakt.

”Er wordt flink gemorreld aan het dak boven ons hoofd”, zegt de man die net een volkorenbrood betaald heeft. “We moeten protesteren door de belasting niet te betalen! Dat is het enige wat effect zal hebben. Je zult zien hoe snel er dan verandering komt in de bezuinigingspolitiek die het land uitholt.”

Instabiliteit is er op vele fronten. De boeren blokkeerden met hun tractoren de grenzen met Bulgarije. Hun protesten tegen de verhoogde belastingen op brandstoffen en elektriciteit, en over inkomsten, duurde 9 dagen. Boeren met kassen kunnen deze niet verwarmen vanwege de hoge kosten. In het onderwijs verzet men zich tegen hervormingen: de regering wil 94 universiteiten en hogescholen sluiten.

Stournaras – de minister van financien – ontving een dreigbrief waarin een kogel was bijgesloten, van de groep ‘Kretenzer Opstand’, die hem waarschuwt geen beslag te leggen op huizen of bewoners uit te zetten. Als ik thuiskom met mijn broodje voel ik me rijk.

Geertje Spiliotopoulos-Nieuwenhuis

Deze notitie werd eerder gepubliceerd in het Reformatorisch Dagblad in Nederland.

Wie in Griekenland woont en zich geroepen voelt om zijn of haar persoonlijke verhaal te delen en mee te schrijven aan dit grote dagboek “Grieks Geluid”, kan een bericht sturen naar de pagina ‘Ariadnes dream’ en/of ‘Hart voor Griekenland’. Alle verhalen dienen in de Nederlandse taal geschreven te worden. De teksten worden vertrouwelijk behandeld door de beheerders en anoniem gepubliceerd, tenzij uitdrukkelijk verzocht wordt om deze op naam te publiceren. De beheerders zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud en behouden zich het recht om een verhaal niet te publiceren of te corrigeren op spellings- en andere taalfouten. Inhoudelijke aanpassingen kunnen alleen gebeuren na overleg met de schrijver.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!