Protest in Madrid, Spanje tegen de monarchie op zondag 14 april (Foto: Popicinio)
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Griekenland, Economische crisis, Verkiezingen, Portugal, Duitsland, Spanje, Eurocrisis, Hoge werkloosheid, Cyprus, Kroatie, Monarchie -

Eurocrisis in beweging: van ‘niemand heeft voor de koning gekozen’ tot ‘weg met de euro’

In het afgelopen weekend van 12, 13 en 14 april stond Europa niet stil. Er bleek weinig euro-enthousiasme in Kroatië, in Duitsland hield een anti-euro partij haar eerste congres, Portugal en Ierland krijgen meer tijd om hun leningen terug te betalen, de bailout van Cyprus blijkt nog meer te gaan kosten dan gedacht, de Spanjaarden zijn hun koningshuis beu en de werkloosheid in Griekenland neemt nog altijd toe.

maandag 15 april 2013 19:40
Spread the love

Op 14 april werd er in Kroatië gestemd over wie er de twaalf zetels in het Europees Parlement mogen gaan opvullen vanaf 1 juli, als het land het 28ste lid van de Europese Unie wordt. Centrumrechtse oppositiepartij HDZ zal zes zetels krijgen, de regerende sociaal-democraten SDP vijf zetels en de arbeiderspartij krijgt de twaalfde en laatste zetel.

In een referendum over de toetreding tot de EU in januari 2012 werd met tweederde meerderheid voor lidmaatschap gestemd, de opkomst was toen 43,7 procent. Het enthousiasme lijkt getemperd door recente ontwikkelingen in de Unie, volgens een opiniepeiling vindt nu net iets meer dan de helft van de Kroaten dat lidmaatschap een goed idee is.

De opkomst van de verkiezingen voor Kroatische europarlementariërs, die opvallend laag was met 20,7 procent, is wellicht ook een indicatie dat de Kroaten niet meer zo happig zijn op het toetreden tot de EU.

Ook een teken van tanend euro-enthousiasme in Duitsland: daar werd op 14 april het eerste partijcongres gehouden van de nieuwe ‘Alternative für Deutschland’-partij (AfD). De partij wil in september de verkiezingen voor de Bundestag veroveren met een centrale boodschap: weg met de euro.

De partij is opgericht door ontevreden academici, en wil een alternatief bieden voor het beleid dat huidig bondskanselier Angela Merkel op dit moment voert. Om in het Duitse parlement terecht te komen, moet AfD minstens vijf procent van de stemmen binnenhalen in september. De partij beweert nu al 7.000 leden te hebben.

Zeven jaar extra

Portugal en Ierland krijgen zeven jaar extra de tijd om hun noodleningen aan de trojka terug te betalen. Ierland ontving vanaf 2010 een reddingspakket van 67,5 miljard euro en Portugal kreeg vanaf 2011 noodhulp ter waarde van 78 miljard euro. De strenge voorwaarden die verbonden zijn aan de noodleningen omvatten forse bezuinigingen en belastingverhogingen.

Ongeveer een week geleden oordeelde het Constitutioneel Hof van Portugal nog dat enkele besparingsmaatregelen die het land dit jaar wilde doorvoeren in strijd zijn met de grondwet. Dat is echter geen reden tot opluchting: de maatregelen die ongrondwettelijk zijn verklaard, worden gewoon vervangen door nog zwaardere bezuinigingen op bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs.

Ook op Cyprus, eveneens een euroland dat aan voorwaarden voor een noodlening gaat moeten voldoen, zullen de komende jaren stevige besparingen plaatsvinden. Eind vorige week bleek dat Cyprus 6 miljard euro meer dan gepland zal moeten ophoesten om zeker te zijn van de 10 miljard euro die het eiland gaat krijgen van de trojka.

Cypriotisch president Anastasiades maakte ook bekend dat hij de regels voor het aanvragen van Cypriotisch burgerschap zal versoepelen. Buitenlandse investeerders die voor 15 maart geld hadden uitstaan op banken op Cyprus en minstens 3 miljoen euro hebben verloren, kunnen zich aanmelden om Cypriotisch staatsburger te worden.

Terug naar republiek

Duizenden Spanjaarden kwamen op 14 april de straat op om te protesteren tegen de monarchie in Spanje. De demonstranten eisen de terugkeer naar een republiek met een democratisch gekozen staatshoofd, want “niemand heeft voor de koning gekozen”.

Afgelopen zondag was het 82 jaar geleden dat de laatste Spaanse republiek werd opgezet: deze is omvergeworpen door het leger, waarna een burgeroorlog en een dictatuur onder generaal Franco volgde. Het Spaanse koningshuis was altijd vrij populair, maar recente schandalen rondom corruptie in het door crisis geteisterde land hebben die populariteit flink doen afnemen. Zo lijkt het erop dat de prinses Cristina en haar man 5 miljoen euro achterover hebben gedrukt.

Ondertussen neemt de Griekse nachtmerrie nog altijd grotere vormen aan. Recent bleek uit cijfers van het Griekse statistiekbureau EL.STAT dat de werkloosheid in het land almaar blijft stijgen: deze was in januari van dit jaar toegenomen tot 27,2 procent en breekt daarmee wederom een record.

Een jaar eerder, in januari 2012, bedroeg de werkloosheid 21,5 procent en in december 2012 was deze nog 25,7 procent. Het werkloosheidspercentage van 27,2 procent houdt in dat 1,39 miljoen Grieken zonder job thuis zitten maar wel op zoek zijn naar een baan.

take down
the paywall
steun ons nu!