Buenos Aires vanuit de lucht (Foto: Leo Prieto)
Nieuws, Milieu, Argentinië, Overstromingen, Buenos Aires, Drasland -

Bouwwoede mee verantwoordelijk voor overstromingen in Buenos Aires

De bouwwoede in de Paranádelta heeft een groot aandeel in de recente overstromingen in Buenos Aires. Door de wildgroei aan woonwijken kunnen de draslanden het water niet meer absorberen.

maandag 15 april 2013 14:59
Spread the love

Argentinië kampt steeds vaker met steeds extremer weer. Als gevolg van de vastgoedexplosie, het gebrek aan afwateringsinfrastructuur en het ontbreken van noodplannen leidt dat tot rampen zoals die van begin deze maand. Toen kwamen bijna zestig mensen om bij zware overstromingen in Buenos Aires en La Plata, de hoofdstad van de aangrenzende provincie.

Vooral de ontwikkelingen in de Paranádelta krijgen nu bijzondere aandacht. Dat is een enorm draslandgebied, 17.500 vierkante kilometer groot, in de zone waar de gelijknamige rivier in de Río de la Plata uitmondt.

Paalwoningen

Op de deltaeilanden werden lang paalwoningen gebouwd, omringd door riet. Zo ontstond een ecosysteem dat grote hoeveelheden water aankon.

De laatste jaren kwamen daar 229 verkavelingen bij, meestal met luxueuze woningen, golf- en tennisterrein, winkelpromenades, scholen en paardrijscholen. Ongeveer 90 procent van die projecten is in overstromingsgebied gebouwd en 10 procent op eilanden die werden opgehoogd.

Daniel Blanco, directeur van de Stichting Draslanden (Fundación Humedales), spreekt van “zeer agressieve” ingrepen. Vandaag dreigt de zone zijn absorptiecapaciteit te verliezen door het draineren, ophogen en omleiden van waterlopen, zeggen experts van de organisatie.

Als een spons

Volgens een studie van de Stichting voor de Bescherming en het Duurzaam Gebruik van Draslanden (Fundación para la Conservación y el Uso Sustentable de los Humedales) voorkomt dit soort systemen de overstromingen niet, maar het vertraagt de toename van het water wel omdat het met zijn begroeiing als een spons werkt.

Door de waarschuwingen van milieuexperts en deltabewoners en door het toenemende aantal overstromingen zijn al enkele projecten in de koelkast beland, onder meer Colony Park, een “privé-eiland van veiligheid en rust” met duizend luxewoningen in de Tigredelta, op het einde van deze draslanden.

Als gevolg van de controverse rond het project heeft het gemeentebestuur van Tigre vorig jaar strengere bouwvoorschriften goedgekeurd. Woningen moeten op palen worden gebouwd en het ophogen van het eiland is verboden.

Met de handen in het haar

In de zone van Campana, een andere gemeente, slaagden inwoners erin een verkaveling voor 40.000 mensen uit te stellen. Volgens Alejandro Fernández, lid van een plaatselijke bewonersgroep, komt de wijk in een gebied dat al heel wat overstromingen in de omgeving heeft veroorzaakt.

“Als er overstromingen zijn, zitten de politieke leiders met de handen in het haar, maar het zijn wel zij die de vergunningen voor deze vastgoedprojecten ondertekenen zonder een echt stedenbouwplan te maken.”

take down
the paywall
steun ons nu!