Nieuws, Lokaal, Afrika, Hoorn van Afrika, Vrouwenbesnijdenis, Piraten Somalia, Hargeysa -

Somaliland is Somalië niet!

Een vijfhonderdtal actievoerders kwam donderdag 11 april in Brussel op straat om aandacht en steun te vragen voor de erkenning van Somaliland. De republiek Somaliland werd begin jaren negentig uitgeroepen, toen de burgeroorlog in Somalië uitbrak. Het noordelijke deel van het land functioneert sindsdien als een onafhankelijk land, al wordt het door geen enkele andere natie erkend.

vrijdag 12 april 2013 11:01
Spread the love

Toen de rest van Somalië afgleed in anarchie, bleef het in Somaliland betrekkelijk rustig. Zo vonden er democratische verkiezingen en vreedzame machtswisselingen plaats.

Het Afrikaanse land Somalië daarentegen is na twintig jaar burgeroorlog een fictieve staat geworden. De macht wordt er betwist tussen krijgsheren, islamfundamentalisten en piraten. Hongersnood teistert de bevolking.

In het noorden ontstond uit de chaos een nieuwe natie, die zich van Somalië afscheidde: Somaliland. Dit jonge land werkte zich op tot baken van stabiliteit in de Hoorn van Afrika. Somaliland is een democratie met een groeiende economie.

Fundamentalisten en piraten krijgen er geen voet aan de grond, terwijl vrouwenbesnijdenis en kindersterfte worden bestreden.
 

take down
the paywall
steun ons nu!