Pascua Lama beeld I, Earthsound
Nieuws, Chili, Mijnbouw, Goudmijn, Andes, Barrick Gold -

Chileense rechter legt omstreden goudmijn stil

SANTIAGO, 11 april 2013 ( IPS ) —De Chileense rechter heeft op 10 april de werken aan de omstreden mijn 'Pascua Lama' in de Andes helemaal laten stilleggen. De goud-, zilver- en kopermijn is eigendom van de Canadese multinational 'Barrick Gold'.

donderdag 11 april 2013 15:25
Spread the love

Het Pascua-Lamaproject wordt gerealiseerd in de noordelijke Huascovallei, waar drie gletsjers tienduizenden kleine boeren van water voorzien. Volgens tegenstanders kunnen de activiteiten van Barrick Gold de inkrimping van de gletsjers versnellen en kan de cyanide die het bedrijf voor de goudwinning gebruikt, het smeltwater vervuilen.

Gletsjers vernietigd

Milieuorganisaties en inheemse gemeenschappen uit de betrokken streek juichen de beslissing toe. “De werken werden goedgekeurd op voorwaarde dat niet aan de gletsjers zou worden geraakt. Maar bij herhaling heeft de Directie-generaal Water bevestigd dat Pascua Lama die vernietigt”, zegt Lucio Cuenca, directeur van het Latijns-Amerikaanse Observatorium voor Milieuconflicten.

Volgens Cuenca is er sprake van illegale activiteiten en van zware vervuiling van het grondwater. “We vinden het daarom zeer goed dat de rechtbank deze beslissing genomen heeft, ook al is het maar een tijdelijke maatregel.”

Pascua Lama is een openmijnbouwproject op 4000 meter hoogte, in de Atacama regio, op de grens van Chili en Argentinië. De productie moest dit jaar beginnen.

Hele project stil

De inheemse Diaguita-gemeenschappen in de regio waren naar de rechter gestapt om milieu-inbreuken aan te klagen, onder meer de vernietiging van de drie gletsjers en de watervervuiling, zegt advocaat Lorenzo Soto.

Barrick Gold had de bouw van de put al in november stilgelegd, op bevel van het ministerie van Mijnbouw, omdat de veiligheidsvoorschriften niet waren nageleefd. Het vonnis van gisteren legt het hele project stil. Het bedrijf zelf zegt dat het aan de Argentijnse kant van de grens voortgaat met de constructie.

Oriel Campillay, voorzitter van de Diaguita-gemeenschap Chiguinto, zou zich niet tegen mijnbouw verzetten als alles volgens de regels verliep. “We vroegen dat onze gemeenschappen toezicht zouden kunnen houden op het project maar het bedrijf heeft dat geweigerd.”

Schaamteloos

Barrick Gold kan nog in beroep gaan bij het Hooggerechtshof maar het bedrijf heeft nog niet aangegeven of het dat ook zal doen. Het alternatief is dat het de vastgestelde milieu-inbreuken aanpakt.

De regering juichte de beslissing verrassend genoeg toe. “De uitspraak verbaast ons helemaal niet”, zei minister van Buitenlandse Zaken Andrés Chadwick. “Het lijkt ons goed dat men via een juridische instantie de werken heeft kunnen stilleggen, tot Pascua Lama daadwerkelijk doet wat de Milieuhoofdinspectie haar heeft opgelegd.” Ook milieuminister María Ignacia Benítez stelde dat het vonnis spoorde met het regeringsbeleid.

Cuenca noemt deze uitspraken “schaamteloos”, want “de rechtbank vestigt er net de aandacht op dat regering en overheidsdiensten niet doen wat ze moeten doen.”

“Dit conflict sleept al minstens tien jaar aan, en wat nu gebeurt komt doordat de gemeenschap klacht heeft ingediend en gemobiliseerd heeft.”

take down
the paywall
steun ons nu!