Iërissos, het dorp van de Galliërs
Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Politiek, Goudmijn, Skouries, Chalkidiki, Eldorado Gold -

Iërissos, het dorp van de Galliërs

Om 4 uur vannacht zijn manschappen van de Griekse oproerpolitie twee huizen binnengevallen in het dorp Iërissos in Noord-Griekenland. Ze waren op zoek naar de daders van de brandstichting op het materieel van het bedrijf dat in de buurt een goud- en kopermijn uitbaat.

woensdag 10 april 2013 13:40
Spread the love

De oproerpolitie gebruikte ware bezettingstactieken: gemaskerd en gewapend met mitrailleurs stampten ze deuren open en namen twee mannen met zich mee. Vaders werden voor de ogen van hun kinderen midden in de nacht opgepakt. Onmiddellijk werden de kerkklokken geluid in het dorp en kwam iedereen op straat. De foto’s die meteen op de website van Antigold zijn gepubliceerd, tonen aan dat er geweld is gebruikt om de huizen binnen te geraken en dat de politie de deuren hebben ingebeukt. In een persbericht van de politie zelf, wordt dat tegengesproken.

Een geschiedenis van protest

Het is een zoveelste incident in een lang verhaal van protest. Anderhalve maand geleden hadden buurtbewoners in Chalkidiki een aanslag met brandbommen gepleegd op de graafmachines van Hellas Gold, het bedrijf dat in de bossen van Skouriës graaft naar goud en koper. Volgens het bedrijf zouden bij die aanslag ook twee bewakers van het bedrijf zijn gegijzeld en zijn overgoten met benzine. Een beschuldiging die door de Griekse media onmiddellijk is overgenomen, maar die nooit bewezen is.

Als represaille heeft de Griekse oproerpolitie het dorp Iërissos, dat zich vlak bij de goudmijn bevindt, belegerd. Bij rellen werd in het verleden vaak traangas gebruikt en de politie schrok er niet voor terug om zelfs traangasgranaten af te schieten in het schooltje van het dorp.

In Thessaloniki werden de voorbije weken, zonder aanhoudingsbevel, studenten opgepakt van wie men vermoedde dat ze in Iërissos waren geweest. Ze werden gedwongen DNA-stalen af te staan.  Op die manier wilde men zien of ze misschien betrokken waren geweest bij de aanslagen met brandbommen. In soortgelijke acties zijn eerder ook al buurtbewoners in het dorp zelf opgepakt.

Galliërs

Maar de brutaliteit van de inval van afgelopen nacht is nooit eerder vertoond. Vanochtend kwam minister van Burgerbescherming, een woord dat voor vele Grieken al lang niet meer de lading dekt, Nikos Dendias (Nea Dimokratia) op de privézender MEGA verkondigen dat hij had besloten dat de politie ‘s nachts moest handelen, want als dit overdag was gebeurd, dan zou er een kleine burgeroorlog zijn uitgebroken.

Hij vergeleek het dorp Iërissos verder met het dorp van de Galliërs uit de Asterixboeken, een dorp dat steevast tegenstand blijft bieden. Zoiets kan voor Dendias niet: de wet moet worden nageleefd en orde moet er zijn.

Embedded journalism

In de traditionele media blijft het redelijk stil, terwijl de sociale media en het internet gonzen van de berichten. Veel heeft wellicht te maken met het feit dat het bedrijf Hellas Gold een aantal journalisten uit Athene en Thessaloniki de voorbij dagen flink in de watten heeft gelegd. Zij werden uitgenodigd voor een bezoek aan de mijnen die door het moederbedrijf Eldorado Gold worden uitgebaat.  Daarbij verbleven zij in luxueuze hotels in Thessaloniki en Izmir, Turkije.  Daar kregen ze ook uitgebreide maaltijden voorgeschoteld, overgoten met flink wat wijn. Nu worden dit soort snoepreisjes wel vaker georganiseerd door bedrijven in het algemeen. Maar het is wel een feit dat copieuze maaltijden en veel wijn de neiging hebben om het kritische beoordelingsvermogen van de mens, in dit geval de journalisten in kwestie, aan te tasten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!